BRUG AF REDSKABER I REHABILITERING TIL HVERDAGENS AKTIVITETER PÅ ÆLDREOMRÅDET
Indledning
I forbindelse med satspuljeforhandlingerne for 2012 blev det besluttet at afsætte midler til et projekt, der skal kvalificere, dokumentere og udbrede en metode til hverdagsrehabilitering på ældreområdet.
Projektets formål er at sikre, at hverdagsrehabiliteringsmetoden så vidt muligt udbredes i landets kommuner for derigennem at bevirke, at ældre borgere bliver mere selvhjulpne og opnår større tilfredshed, selvstændighed og livskvalitet.
Socialstyrelsen har som led i projektet foretaget en række kortlægninger af den aktuelt bedste viden på området. Kortlægningerne omfatter: En kortlægning af kommunernes indsatser og erfaringer, en kortlægning af den videnskabelige litteratur, en kortlægning af de internationale erfaringer, en kortlægning af målgruppen, en kortlægning af kommunernes dokumentation samt denne kortlægning af redskaber, som kommunerne anvender i deres arbejde med rehabilitering på ældreområdet.
Den kortlagte viden skal samles i en håndbog med anbefalinger, metoder og redskaber, der kan understøtte kommunerne i det rehabiliterende arbejde.
Kommunerne tilbydes efterfølgende processtøtte og kompetenceudvikling til implementering af en effektiv rehabiliteringsindsats. Rehabiliteringsindsatsen effektevalueres i to kommuner.
Nærværende kortlægning er udarbejdet af Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning (KORA) på opdrag fra Socialstyrelsen. Rapportens forfattere er Susanne Reindahl Rasmussen og Pia Kürstein Kjellberg.
Tak til alle de personer i kommunerne, som har bidraget med deres viden og tid i forbindelse med interviewene og tak til Amalie Hauge-Helgestad, Cecilie Hjorth, Louise Borst, Louise Ladegaard, Signe Lund Tovgaard og Toke Nahuel Pepe Grøn, som har forestået arbejdet med interviewene.
Læs hele rapporten her.