Debatindlæg: Glædelig jul – også på plejehjemmene
Af Bjarne Hastrup, adm. direktør i Ældre Sagen og Tina Nør Langager, formand for Ergoterapeutforeningen
”Jeg glæder mig i denne tid. Nu falder julesneen hvid. Så ved jeg, julen kommer”.
Sådan indledes fortællingen Peters Jul, som handler om den danske jul i slutningen af 1800-tallet. Selv om der er sket meget siden da, har glæden ved julen ikke ændret sig.
Også på landets plejehjem gør man klar til jul. Tiden er en oplagt mulighed for at inddrage beboerne i hyggelige og velkendte aktiviteter som juleklip og kagebagning. På den måde oplever beboerne at mestre en aktivitet, og de får muligheden for at bruge både hovedet og kroppen. Duften fra småkagerne, kaffen og lyden af papirets knitren vækker minder og skaber stjernestunder. Derudover etableres der en fællesskabsfølelse ved at udrette noget sammen. Alt dette er med til at skabe bedre sundhed og livskvalitet.
Selv om disse aktiviteter syner af lidt, betyder de rigtig meget. For når vi spørger beboerne, hvad der betyder noget for dem, så svarer de ofte, at aktiviteter, der skaber indhold i tilværelsen, vejer lige så tungt som hjælp til praktiske gøremål. Derfor må en værdig ældrepleje ikke kun basere sig på rengøring og vask, men også på at skabe meningsfulde sociale aktiviteter. Ældrekommissionens rapport viste jo, at kedsomhed og ensomhed er to store problemer på alt for mange plejehjem.
Undersøgelser viser entydigt, at en aktiv og meningsfuld hverdag forbedrer hverdagslivet for svækkede ældre og fremmer muligheden for, at de får brugt deres ressourcer. Vi vil derfor opfordre den nye ældreminister og medlemmerne af Folketinget til at investere i, at beboerne får en mere indholdsrig hverdag på plejehjemmene, og at de får mulighed for at dyrke de aktiviteter, der giver dem livskvalitet. Her er den nye klippekortsordning, der bliver indført på plejehjemmene i 2017 et godt første skridt.
Men for at holde sig rask og aktiv er det også nødvendigt med en god og nærende kost. I dag lider ca. hver femte i ældreplejen af fejl- eller underernæring, hvilket har betydelige konsekvenser for den enkeltes livskvalitet og helbred. Derudover har 60-87 pct. af beboerne dysfagi, dvs. problemer med at tygge og synke maden. En alvorlig tilstand, som kan lede til, at beboeren får for lidt at spise eller i værste fald til lungebetændelse og andre alvorlige tilstande. Det er et godt skridt på vejen, at der i Finansloven for 2017 er afsat 450 mio. kr. til en kommunal pulje målrettet bedre mad tæt på borgerne. Men der er brug for at gøre mere.
Der bør i de kommende år investeres i at tilbyde appetitvækkende og nærende mad, som er tilpasset individuelle ønsker og behov. For det er ikke nok, at der tilberedes og serveres ernæringsrigtig mad, hvis ikke beboerne spiser den. Der skal også flere hænder til, som støtter beboerne i at skabe en god måltidsoplevelse, samt et personale der er fagligt klædt på, så de kan være opmærksomme på symptomer og give kvalificeret hjælp og eventuelt sørge for særlig kost.
Det vil ikke kun give en mere værdig ældrepleje, men også mere selvhjulpne og tilfredse beboere på plejehjemmene, til gavn for beboerne selv og samfundsøkonomien.
Vi ønsker alle en glædelig jul, og sender samtidig en stor tak til de mange medarbejdere, der i juledagene sørger for, at vores ældre medborgere får en god jul på plejehjemmene.