Hjem > Ergoterapeutisk udviklingsarbejde

Ergoterapeutisk udviklingsarbejde

Ergoterapeuters oplevelse af påvirkende faktorer for adherence i hjemmetræningen

Resumé:

På baggrund af erfaringer i praksis, er dette projekt udarbejdet med dét formål at belyse hvilke faktorer ergoterapeuter på en udvalgt kommunal afdeling for håndterapi, oplever som hæmmende og fremmende, i forbindelse med adherence i de funktionelle hjemmetræningsprogrammer. Målgruppen inkluderer borgere med traumatisk opstået funktionsnedsættelse i overekstremiteten. Undersøgelsesdesignet er kvalitativt, med en fænomenologisk tilgang til dataindsamling og -analyse. Herved er de empiriske fund baseret på individuelle interviewundersøgelser af 2 informanter – data som efterfølgende er bearbejdet ved inspiration fra Kirsti Malteruds tekstkondensering.

På baggrund af den indsamlede empiri fra praksis, er følgende overordnede faktorer blevet afdækket som værende påvirkende på fænomenet: 1) Relationen og samarbejde mellem borger og terapeut. 2) Gennemgribende instruering med understøttende materiale 3) Individuelt tilpasset og motiverende målsætning 4) Hjemmetræningens kontekst. 5) Tidsforbrug. 6) Opfølgende. 7) Borgerens fysiologi, kognition og mentalitet. En nærmere udpensling af væsentlige elementer i de overordnede fund fremgår af opgavens resultatafsnit. Opgaven Konkluderer at særligt smerter og effektmålinger er påvirkende på adherence i hjemmetræningen.

På baggrund af dertilhørende fund, inddrager projektets diskussionsafsnit nyere eksisterende forskning på området, samt relevant teori. Opgavens perspektivering lægger op til yderligere undersøgelser af det pågældende perspektiv på fænomenet, for at styrke validiteten af fundene på baggrund af hensynet til datamætning.

Sidst opdateret
22.01.2018