Eksterne fonde
Er du forsker?
Trygfonden
Trygfonden støtter forskningsprojekter af høj kvalitet med anvendelsesorienteret potentiale inden for TrygFondens 11 fokusområder. Alle ansøgninger skal indsendes elektronisk på trygfonden.dk. Projekterne skal opfylde fire kriterier.
- Have høj videnskabelig kvalitet på internationalt plan, bedømt gennem peer review efter gængse videnskabelige kriterier.
- Være rettet mod væsentlige problemer, der enten udgør en høj risiko for den enkelte, belaster mange mennesker eller fører store omkostninger med sig.
- Være anvendelsesorienteret og med et praktisk sigte.
- Være fremtidssikret i den forstand, at projektet inkluderer velunderbyggede overvejelser af, hvordan de nye forskningsresultater bliver forankret hos relevante institutioner og personer.
Forskningsansøgninger læses af en projektleder i TrygFonden, der vurderer om:
- Projektets emne er inden for TrygFondens fokusområder og foregår i Danmark.
- Ansøgningen er komplet og projektet så grundigt beskrevet, at en vurdering kan gennemføres.
- Projektets idé har potentiale til at fortsætte og blive indlejret i samfundet, når projektet ophører.
- Ansøger er i stand til at gennemføre projektet med rimelig sandsynlighed for succes.
Lever forskningsansøgningen op til disse krav, bliver der foretaget en nærmere vurdering af ansøgningen.
Gigtforeningen
Gigtforeningen støtter løbende forskning gennem stipendier, priser, legater, mv. Disse har ikke alle faste ansøgningsfrister, men kan søges efter opslag. Gigtforeningen giver hvert år millioner af kroner til dansk gigtforskning. Det har medført banebrydende resultater og forbedret livet for mange tusinde mennesker med gigt. Vurdering af ansøgninger om forskningsstøtte og indstillinger sker gennem Gigtforeningens uvildige forskningsråd.
Gigtforeningen støtter ansøgninger af høj kvalitet med relevans for gigtområdet. Det vil sige forskning, som på kortere eller længere sigt vil kunne gavne mennesker med gigt ved at bidrage til bedre forebyggelse, diagnosticering og behandling. Alle former for forskning støttes, inkl. basal-, translationel og klinisk forskning.
Projekterne vurderes ud fra følgende:
- Projektets originalitet og kvalitet
- De foreslåede metoders egnethed og gennemførlighed.
- Ansøgerens videnskabelige kvalifikationer og forskningsmiljø
- Forskningens etiske aspekter
- Det foreslåede budget.
Der kan søges om støtte til:
- Stipendier til ansøgers egne lønmidler.
- Projektstøtte til driftsudgifter og lønmidler til teknisk eller videnskabelig assistance.
- Rejse og ophold i forbindelse med fremlæggelse af egne forskningsresultater.
- Studenterpriser, som belønner skriftlige opgaver inden for gigtområdet.
- Dr. Ingrids forskerpris, som kandidater indstilles til.
Nordea-fonden
Nordea-fonden har et almennyttigt og velgørende formål. Der er to indgange til at søge om støtte afhængig af din ansøgnings størrelse og projektets geografiske lokalitet. Vi skelner mellem landsdækkende projekter/projekter over 100.000 kr. og lokale projekter under 100.000 kr. Vi støtter kun almennyttige projekter. Vi støtter derfor ikke enkeltpersoners individuelle projekter, sponsorater af individer eller lignende.
Nordea-fonden støtter aktiviteter, der fremmer gode liv inden for fire områder:
- Sundhed
- Motion
- Natur
- Kultur
Nordeafonden foretrækker aktiviteter af høj kvalitet, som motiverer og aktivt involverer mange mennesker - og som er med til at give "en sund sjæl i et sundt legeme". Fonden skal biddrage til:
- At skabe markante resultater af høj kvalitet
- At skabe størst mulig værdi for støttemodtagerne og det danske samfund
- At gøre en forskel for flest mulige mennesker i den danske befolkning
- At være samfundsopbyggende
Nordeafonden forstår det gode liv som menneskelige aktiviteter, der drives af optimisme, engagement og livslyst. Gode liv tager afsæt i, hvad der er oplysende, udviklende og meningsfuldt for den enkelte. Gode liv er at være i balance med sig selv og sin omverden - fysisk, psykisk og socialt. Det gode liv kan ikke sættes på formel og vil være forskelligt fra person til person.
Der er ikke fastlagte frister for ansøgning om støtte til projekter. Nordeafondens medarbejdere behandler løbende ansøgninger og forelægger dem for bestyrelsen. Typisk modtager ansøger dog svar om støtte eller afslag to-fire måneder efter modtaget ansøgning.
Horizon
Horizon er EU´s støtteprogram for forskning og innovation. Programmet gælder for årene 2021 - 2027 og yder økonomisk støtte til forskere, virksomheder, iværksættere, organisationer, regioner.
Visionen bag Horizon er, at excellent forskning, banebrydende innovationsprojekter og udvikling af nye teknologier skal bidrage til blandt andet at skabe vækst og job i fremtidens Europa og medvirke til at løse nogle af de store samfundsmæssige udfordringer, som Europa står overfor. Målet er, at Horizon vil føre til nyskabende forskning, innovative løsninger og nye teknologier ved at give støtte hele vejen fra idé til marked og bygge bro på tværs af grænser og sektorer.
Hvem kan opnå støtte
Horizon 2020 er for alle innovative virksomheder, forskere, universiteter, forskningsinstitutioner, offentlige institutioner, foreninger, NGO´er m.fl,
Kræftens bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse støtter forskning ved at uddele midler til forskningsprojekter, udlandsophold, kortere rejser, skolarstipendier og andre forskningsrelaterede aktiviteter.
Der er følgende muligheder for støtte:
- Biologisk, translationel og klinisk kræftforskning
- Humanistisk, samfunds-, folkesundhedsvidenskabelig og epidemiologisk kræftforskning
- Knæk Cancer-midler
- Kongresser og symposier
- NCU Nordic Cancer Union
- Johannes Clemmesens Forskningsfond
- Familien Spogárds Fond
Du kan læse mere om de forskellige fonde her
Det Obelske Familiefond
Fonden støtter projekter, som skaber livskvalitet, udvikling, oplevelser og viden, der kan genanvendes. Fonden har tre overordnede indsatsområder hvoraf to er relevante for ergoterapetuer:
Forskning og uddannelse:
På forskningsområdet retter strategien sig særligt mod den anvendelsesorienterede forskning, som fra forskningsmiljøet kommer videre ud i samfundet og skaber værdi. Fondet ønsker samtidig at fokusere på den tværgående og nyskabende forskning, hvor flere institutioner arbejder samme om at løse udfordringer for fremtidens pressede velfærdssamfund. Inden for uddannelse ønsker fondet at bidrage til udviklingen af nye metoder og vinkler på uddannelses- og fastholdelsesproblemstillinger – gerne rettet mod miljøer, hvor der ikke er tradition for uddannelse.
Sociale formål og sundhed:
Inden for det sociale felt har fondet et stærkt fokus på tidlig indsats rettet mod udsatte børn og på at gøre en indsats over for psykisk sårbare og deres pårørende. På sundhedsområdet støttes projekter, der bidrager til en mere helhedsorienteret behandling og eksempelvis kobler psykosocial støtte til livstruende og/eller kroniske somatiske forløb. Strategien understreger fondets ønske om at fremme den frivillige indsats, at afhjælpe stigmatisering og at understøtte nye samarbejdsformer.
Du kan læse mere om fonden her
Veluxfonden
Fonden er almennyttig og skal virke for en række samfundsnyttige formål, som er følgende:
- Uddelinger til støtte og sikring af ældre menneksers aktiviteter. Uddelinger inden for dette område kan ske til enkeltpersoner eller en mindre gruppe af personer og til en bestemt aktivitet eller som hædersgave.
- Fonden kan yde støtte til aldringsforskning og øjenforskning. Tillige kan Fonden uddele hædersgaver til læger eller andre, som har virket som specialister inden for aldrings- og øjenforskningen.
- Fonden kan yde støtte til enkelte, konkrete, klart afgrænsede, større opgaver vedrørende områderne forskning, kunst, kultur, samt sociale og miljømæssige formål.
Du kan læse mere om fonden her
Socialstyrelsens puljeportal
Puljeportalen er en indgang til Socialstyrelsens puljeområde. På Socialstyrelsens hjemmeside kan du holde dig orienteret om aktuelle puljer, puljer under behandling og fordelte puljer og ansøge om midler til projekter og få overblik over dine nye bevillinger.
Helsefonden
Helsefondens formål er at støtte forskning og udvikling indenfor det sociale og sundhedsmæssige område. Målet er at skabe forudsætninger for bedre livskvalitet og sundhed for den enkelte borger. Helsefonden støtter kun dansk baserede projekter og forskning.
Ved behandling af ansøgningerne vil der blandt andet blive lagt vægt på følgende:
- at projektet har en realistisk mulighed for at blive implementeret såvel fagligt som økonomisk
- det sandsynliggøres, at projektet vil kunne fremme borgerens/målgruppens sundhed og livssituation og at det beskrives, hvordan dette vil blive dokumenteret i projektet
- gennemførlighed
- faglighed og kvalitet
- nyhedsværdi og originalitet
Du kan læse mere om Helsefonden her
Legatbogen
Legatbogen samler et bredt udvalg af legater og fonde og giver dig mulighed for at søge blandt dem.
Danmarks Frie Forskningsfond
Danmarks Frie Forskningsfond skal med sit virke bidrage til, at forskerne får mulighed for at afprøve deres bedste, mest originale idéer og skabe grobund for nybrud.
For at understøtte denne vision offentliggjorde Danmarks Frie Forskningsfond i 2021 sin nye strategi for 2021-2023 ”Grobund for nybrud”.
Med strategien sætter Danmarks Frie Forskningsfond spot på tre pejlemærker, som den vurderer som afgørende for at understøtte og fremme de mest originale ideer og initiativer i dansk forskning:
- Dansk forskning af høj international kvalitet
- Nybrud i forskning
- Forskningsimpact
Med afsæt i strategiens pejlemærker drøfter og igangsætter fondsbestyrelsen og de fem faglige råd løbende en række fondsstrategiske initiativer om bl.a. Danmarks Frie Forskningsfonds virkemidler, bedømmelsesprocesser samt om, hvordan Danmarks Frie Forskningsfond kan styrke indsatsen for at synliggøre forskningens rolle i samfundet.
Bestyrelsen for Danmarks Frie Forskningsfond har for anden halvdel af strategiperioden foreslået en række initiativer, der kan indgå som konkrete tiltag i realiseringen af strategien. Forslaget til handleplanen afspejler bestyrelsens nuværende strategiske prioriteter og er inddelt i en række overordnede strategiske handlepunkter.
Kronprins Frederiks og Kronprinsesse Marys Fond
Fonden støtter
1. Humanitære og sociale formål.
2. Kulturelle formål.
3. Videnskabelige formål, herunder videnskabelige ekspeditioner, især til fremmede verdensdele samt Grønland og Færøerne.
4. Idrætslige formål, herunder også sådanne, der har særlige sociale aspekter.
5. Uddannelse, herunder håndværksmæssig, teknisk, akademisk og erhvervsmæssig uddannelse.
6. Andre almennyttige eller almenvelgørende formål.
Lundbeckfonden
Lundbeckfonden uddeler hvert år min. 500 millioner kroner til dansk offentligt udført forskning, helt overvejende indenfor biomedicinsk og sundhedsvidenskabelig forskning. Det forventes af fonden at ansøgerene har en høj videregående uddannelse eksempelvis en ph.d.. du kan læse mere om legaterne på fondens hjemmeside
Carelink
Carelinkfonden ønsker at deltage aktivt i tilvejebringelsen af viden om nye metoder, der kan øge kvaliteten og/eller effektiviteten af dansk velfærdsservice. Fondens formål er at støtte forskning i velfærdsløsninger og udvikling af værktøjer inden for social-, sundheds- og beskæftigelsesområdet. Du kan læse mere om fonden på fondens hjemmeside: carelinkfonden.dk
Er du studerende?
So.dk
So.dk er formidler af legater. Legaterne uddeles til folk der har brug for støtte på et eller andet tidspunkt i deres studieforløb. So.dk giver ikke rådgivning og vejledning om legatsøgning. Hvis man har brug for yderligere informationer skal man kontakte administratoren af det specifikke legat.