Hjem > Aktivitetsproblemer hos borgere som udelukkende er henvist til fysisk ambulant genoptræning

Aktivitetsproblemer hos borgere som udelukkende er henvist til fysisk ambulant genoptræning

Speciale fra Lunds Universitet

Baggrund: Der er sammenhæng mellem ældre menneskers deltagelse i forskelligartede aktiviteter og sundhed, dog indeholder henvisninger til kommunal genoptræning hovedsageligt beskrivelser af fysiske vanskeligheder.

Formål: At kortlægge hvorvidt den ældre borger, henvist til fysisk ambulant genoptræning, oplever aktivitetsproblemer og i så fald hvilke, samt hvordan de prioriteres.

Metode: Studiet var kvalitativt i sin ansats og forankret i forfatterens kliniske praksis. Informanterne var > 60 år (n=11) og henvist til genoptræning i den kommune, hvor de boede. Gennem to uger blev der foretaget tværfaglige vurderinger, informanterne blev interviewet af en ergoterapeut ved anvendelse af instrumentet Canadian Occupational Performance Measure (COPM), et reliabelt og responsivt instrument. De indsamlede data blev bearbejdet gennem inspiration af en kvalitativ indholdsanalyse; først en manifest og derefter en latent analyse.

Resultat: Studiet fandt, at borgerne oplevede aktivitetsproblemer relateret til stort set alle temaer indenfor COPM egenomsorg, arbejde og fritid.

Konklusion: Studiet indikerer behov for fast procedure for ergoterapeutisk vurdering, hvor et standardiseret instrument til fremme af klientcentreret praksis anvendes COPM. Grundet populationens størrelse kan der ikke konkludere på sammenhæng mellem borgeres oplevelse af aktivitetsproblemer og henvisningsbeskrivelserne. Der er behov for yderligere studier.

 

Sidst opdateret
12.02.2016