Praktik på Færøerne
søndag den 31. maj 2015
Hjemme igen!
De sidste dage på Færøerne fløj afsted og pludselig var det lørdag morgen og jeg skulle hjem. Onsdag i praktikken stod på en travl dag. Jeg havde foreberedt mig på en lille times undervisning for ergoterapeuterne og som jeg har skrevet tidligere havde jeg lagt mit fokus på tværfaglighed og vigtigheden af dette.
Jeg har aldrig været glad for at fremlægge eller stå foran en forsamling, så nervøsitet det var der selvom jeg kun skulle undervise 3 personer.
Det er intimiderende at der sidder tre mennesker med deres øjne rettet på mig og selvom undervisningen gik okay, synes jeg godt det kunne være gået meget bedre - men sådan er det vel altid ;)
Vi fik en god dialog omkring tværfaglighed og de mener også at der sagtens kunne være mere fokus på det i den psykiatriske afdeling.
Samtalen om tværfaglighed er en vi har haft løbende under mit praktik forløb og jeg har spurgt meget ind til det fordi det virkelig undrer mig at der ikke er mere fokus på det og da jeg heller ikke føler jeg har oplevet det i mine tidligere praktikker, er det begyndt at "provokere" mig lidt at tværfagligheden nogle steder er ikke-eksisterende.
Efter frokost stod det på samtale med en der sidder og arbejder med projektet Sikker Psykiatri på Færøerne. Jeg havde aldrig hørt om projektet inden min praktik på Færøerne og vidste ikke at det var et projekt der startede op i Danmark i januar 2014. Projektet startede op i Tórshavn i marts 2014 og det kører indtil 2016.
Sikker Psykiatri handler om at mennesker med en psykisk lidelse får en mere sikker behandling. Der er fokus på kvaliteten og patientsikkerhed.
I det tre-årige projekt skal der implementeres 4 pakker; medicin, somatiske sygdomme, tvang og selvmord.
Det lyder som et super spændende projekt og under samtalen var jeg interesseret i at høre hvilke faggrupper der sidder med i arbejdsgruppen. Her fik jeg at vide at det var et tværfagligt team bestående af sygeplejersker, en læge og en projektleder. Derudover var der også inddraget en borger og en pårørende.
Min umiddelbare tanke var at det godt kunne være en mere tværfaglig arbejdsgruppe, så jeg spurgte indtil om man overvejer at inddrage nogle ergoterapeuter i implementeringen af disse 4 pakker. Her fik jeg at vide at det måske kunne være en mulighed når der skulle fokuseres på området; tvang, men at man ikke helt vidste hvad ergoterapeuterne kunne bidrage med. (Igen tænkte jeg; alle mangler viden om hinandens faggrupper og ingen opsøger denne viden..)
Bagefter stod den på en snak med den ene af de to der sidder i centerledelsen for det psykiatriske område.
Jeg havde ønske om at snakke med centerledelsen fordi organisations strukturen er ved at blive lavet om og jeg har kun hørt om den nye struktur fra den ledende ergoterapeut, samt hvilke tanker han og resten af ergoterapien, har om den.
Jeg ville derfor gerne høre om strukturen fra en anden vinkel.
Det var rigtig interessant at høre om tankerne bag den nye struktur og hvad deres vision er. Der er ønske om at alle skal være medskabende og bidrage med hver deres faglighed. På nuværende tidspunkt sidder alle i hver deres monofaglige gruppe og her er ønsket at organisationen skal være mere tværfaglig og det tværfaglige vil komme i spil ved at tage uddannelsen IPLS til Færøerne. IPLS står for Interprofessionel læring og samarbejde og er når to eller flere faggrupper lærer med, om og af hinanden i et interagerende samarbejde, hvor også patienten inddrages.
Da jeg jo har haft stor fokus på tværfagligheden under det meste af min praktik, var det interessant at høre om deres implementering af området i den nye struktur og jeg håber det kommer til at lykkedes, selvom jeg tror det er noget der kommer til at tage rigtig lang tid. Der skal ændres en hel tankegang, vaner og rutiner og det er ikke noget man bare lige gør på en dag.
Torsdag var jeg med til to konferencer og disse var igen forskellige fra dem jeg tidligere har været med til. På den første konference var ergoterapeuten mere på og der blev lyttet til de synspunkter hun havde omkring den pågældende sag. Vi var heller ikke så mange og atmosfæren var bare anderledes.
Efter den sidste konference sad en psykolog, en fysioterapeut og min vejleder og diskuterede en sag de alle tre er indenover og jeg synes bare det var super fedt at se dette samarbejde, for det var virkelig tværfaglighed!
Der var respekt og anerkendelse af hinandens faglighed. Der var en god dialog og tværfaglig sparring - jeg var helt ekstatisk bagefter! ;D
Det var også torsdag jeg havde min evaluerende samtale med min vejleder og jeg fik kun rosende ord med på vejen.
Jeg fik at vide at jeg havde været god til at presse mig selv og at jeg har været god til at skjule min usikkerhed og nervøsitet, for det har hun slet ikke bemærket under mit forløb.
Hun sagde også at min undervisning var gået rigtig godt og at det havde været meget spændende at høre om.
Med denne super evaluering kunne mit ophold på Færøerne jo ikke slutte på en bedre måde!
Fredag var en stille og rolig dag, hvor jeg fik pakket alle mine ting sammen i praktikken og ergoterapeuterne lavede en super lækker frokost som afslutning på mit forløb.