Volume-Viscosity Swallow Test (V-VST)
Opbygning og anvendelse
Der testes med 3 konsistenser: nektar, vand og budding konsistens og med 3 mængder 5, 10 og 20 ml. Der observeres for hoste, ændret stemme kvalitet eller nedsat iltmætning i blodet. Desuden observeres evnen til at lukke læberne om bolus, føderester i mund eller svælg og om der er inkomplet synk.
V-VST kan anvendes til:
- Svækkede ældre der har eller er i risiko for at have dysfagi
- Patienter med neurologiske eller neurodegenerative sygdomme.
- Patienter, der er blevet opereret i mundhule og/eller svælg samt patienter, der har fået strålebehandling i nakkeområdet.
- Fejl eller underernærede patienter, hvor der ikke er en oplagt årsag.
V-VST er internationalt anerkendt og udviklet af forskergruppen ledet af Pere Clavé, Hospital de Mataró, Spanien. V-VST er oversat til dansk ud fra WHOs retningslinjer. Der er gennemført et test/retest studie i Danmark.
Referencer
Clave P, Arreola V, Romea M, Medina L, Palomera E, Serra-Prat M. Accuracy of the volume-viscosity swallow test for clinical screening of oropharyngeal dysphagia and aspiration. Clin Nutr. 2008;6:806–15.
Jørgensen LW, Søndergaard K, Melgaard D, Warming S.: Interrater reliability of the Volume-Viscosity Swallow Test; screening for dysphagia among hospitalized elderly medical patients. Clin Nutr ESPEN. 2017 Dec;22:85-91. doi: 10.1016/j.clnesp.2017.08.003. Epub 2017 Aug 31
Link til Nestlés hjemmeside her.