Trepartsaftale om løn og arbejdsvilkår er på plads
Robusthedskommissionens anbefalinger har været regeringens tydelige afsæt for løntrepartsaftalen. Omfanget af kvalificeret arbejdskraft i sundheds- og ældreplejen skal øges, og sundhedspersonale skal tilskyndes til at arbejde på sygehus og i vagt.
De konkrete dele af aftalen skal udmøntes ved overenskomstforhandlingerne ved OK24 med ekstraordinære penge. Det vil sige penge, som ligger ud over den økonomiske ramme, der vil være til OK24.
Tina Nør Langager, formand for Ergoterapeutforeningen, udtaler:
- Jeg håber, at løntrepartsaftalen betyder, at vi kan få vores sygeplejerske-kollegaer tilbage til sygehusene. Det har vi som ergoterapeuter brug for, så vi fagligt kan koncertere os om vores nødvendige, ergoterapifaglige opgaver. Det har patienterne krav på.
De ekstraordinære penge skal blandt andet bruges til at tilskynde flere til at deltage i vagtarbejdet. Det skal ske gennem honorering af antal præsterede arbejdstimer uden for normal arbejdstid. Herudover skal det også gøres muligt at forøge vagtlængden til 12 timer.
Det er starten på en ny måde at organisere og lede social- og sundhedsområdet på i både kommuner og i regionerne på sygehusene. Aftalen kommer også til at berøre ergoterapeuter ansat i kommuner og regioner, når den udmøntes ved OK24.
Det har været afgørende for AC, at ergo- og fysioterapeuters kompetencer bruges klogt. Der er enighed med arbejdsgiverne om, at terapeuter ikke udfører plejeopgaver. Ergoterapeuter er derfor kun tænkt ind i aftalen i forhold til relevant fagligt arbejde inden for de døgndækkede områder.
- Vi er enige med arbejdsgiverne om, at når ergo- og fysioterapeuter skal være driver i det rehabiliterende arbejde, så skal de terapeutfaglige kompetencer og ressourcer bruges aldeles klogt. Samtidig har det været afgørende for partnerne, at når ergo- og fysioterapeuter indgår i vagtarbejdet, skal de honoreres på lige fod med øvrige tværfaglige kollegaer, siger Tina Nør Langager.
Regeringen har fastholdt særlig honorering for få udvalgte faggrupper, herunder plejepersonalet og jordemødre. Den særlige honorering træder tidligst i kraft efter fire års ansættelse på et regionalt sygehus.
- Det er ingen hemmelighed, at løntrepartsaftalen ikke er en blomst, som er plantet i vores have. Samtidig anerkender vi, at manglen på plejepersonale presser vores ergoterapeutiske arbejde så meget både i kommuner og regioner, at vi anerkender behovet for ekstraordinære tiltag for rekruttering og tilknytning af plejepersonalet, siger Tina Nør Langager.
I aftalen afsættes markante midler til at styrke arbejdsmiljøet og understøtte attraktive arbejdspladser.
- Det er vigtigt, at vi bruger løntrepartsaftalen og OK24 til at tydeliggøre, at arbejdsgiverne har et afgørende ansvar for at skabe attraktive arbejdspladser for alle faggrupper, afslutter Tina Nør Langager.
Selve udmøntningen af aftalens indhold vil først ske på den anden side af OK24.
- Du finder trepartsaftale om løn og vilkår her