Hjem > Aktuelt > Nyheder > Christina Jessen-Winge

Christina Jessen-Winge

9. marts 2023
Christina Jessen-Winge præsenterer her i kort form sin forskning.

Ergoterapeut, Cand. Scient. San og ph.d.

Lektor Ergoterapeutuddannelsen, Københavns Professionshøjskole

Adjunkt Forskningsgruppen for aktivitetsvidenskab, Brugerperspektiv og borgernære indsatser, Syddansk Universitet.

Mit forskningsfokus er forskning indenfor sundhedsfremme, forebyggelse og livsstilsinterventioner. Det overordnede omdrejningspunkt er fokus på aktiviteters betydning for sundhed og forandring inspireret af blandt andet den amerikanske intervention ”Lifestyle Redesign”. Det inspirerende ved Lifestyle Redesign er netop, at borgerne lærer at bruge aktiviteter til at lave forandringer i deres dagligdag og derved gør det muligt fremadrettet at bruge aktiviteter som et sundhedsfremmende og forebyggende redskab.    

Vægttab og ergoterapi – Danish Obesity Intervention Trial (DO:IT)

I 2021 færdiggjorde jeg mit ph.d.-projekt, der havde fokus på udvikling af et ergoterapeutisk vægttabsprogram. Der eksisterer evidens for, at kost og motion fremmer vægttab, der er dog store udfordringer i forhold til vedligeholdelse af vægttabet. Kognitiv terapi og fokus på dagligdagen bliver anbefalet som en del af vægttabsprogrammer, dog eksisterer der kun meget lidt forskning specielt om inddragelsen af dagligdagen og daglige aktiviteter. Kost og motion handler om aktiviteter, der er påvirket af vaner, sociale relationer og aktivitetsbalance – alt sammen komponenter, der er vigtige i et ergoterapeutisk vægttabsprogram. De tre sidste komponenter er vi aktuelt i gang med at få en mere indgående forståelse af gennem kvalitative studier, som udføres i samarbejde med både ergoterapeuter og mennesker med overvægt. Målet er at kunne udarbejde en beskrivelse af en intervention, der er funderet i en evidensbaseret forståelse. Herefter skal programmet afprøves i et feasibilitystudie for at forstå gennemførligheden af programmet i de danske kommuner – og efterfølgende skal vi i et randomiseret kontrolleret studie undersøge effekten af programmet.  

Smerter og balance – smerter, overvægt og livsstil

Igennem det seneste år har jeg forskningsmæssigt haft fokus på kroniske smerter og disses betydning for at kunne overskue og håndtere daglige aktiviteter. I første omgang har mit fokus været rettet mod mennesker med kroniske skuldersmerter. Denne borgergruppe oplever ubalance i dagligdagen samt utryghed i forhold til at gøre det, de ønsker. På sigt kan det resultere i længerevarende sygefravær samt udfordringer med at kunne deltage i andre betydningsfulde aktiviteter. Vi har derfor udviklet en intervention med fokus på, at deltagerne finder balance og tryghed gennem viden, refleksion og afprøvning af aktiviteter relateret til deres smerter. Dette studie er i gang som et feasibilitystudie for at undersøge gennemførligheden i danske kommuner.

Da mit interesseområde er livsstilsinterventioner, har jeg i den senere tid dykket ned i sammenhængen mellem smerter og livsstil, et område der gennem de seneste år har fået mere og mere fokus – også indenfor ergoterapi. Mennesker med overvægt kan have mange smerter, og tidligere forstod man denne sammenhæng mekanisk, altså at smerten var forårsaget af vægten. I dag er man blevet mere opmærksom på livsstilens betydning. Dette er et område, der i høj grad har min forskningsmæssige interesse, og som jeg i den nærmeste fremtid kommer til at arbejde mere målrettet med.