Ergoterapeut bag nomineret arbejdsmiljøprojekt
- 99,9 procent af vores samarbejde med borgerne går godt. Men indimellem er der en relation, som går skævt og som kommer til at fylde rigtig meget – og det er den slags situationer, vi prøver at forebygge med ”Samarbejdstrappen”, fortæller Anne Mette Søndergaard Jensen.
Hun er forebyggelseskonsulent i Sorø Sundhed og Omsorg i Sorø Kommune og har været tovholder på udviklingen af redskabet ”samarbejdstrappen” – et af to redskaber, som har sikret Sorø Sundhed og Omsorg en nominering til Arbejdsmiljøprisen 2019 i kategorien Psykisk arbejdsmiljø.
”Samarbejdstrappen” styrker samarbejdet mellem borgere, pårørende og ansatte og mindsker dermed konflikter og forbedrer de ansattes arbejdsmiljø, og Anne Mette Søndergaard Jensen understreger, at redskabet er blevet til i et samarbejde med ikke mindst MED-systemet og afdelingens leder Pia Nyborg Hansen.
Inviterer til dialog
- Vi fik ideen til det, da vi sad til et møde med Arbejdstilsynet, fordi vi havde nogle udfordringer med at få samarbejdet til at fungere, og vi skulle have lavet et beredskab for at passe på vores medarbejdere. Men et beredskab er jo det sidste skridt i en konflikt, og der vil man jo helst ikke hen, så vi snakkede om, at vi kunne vende konflikttrappen om og begynde i den anden ende, med at tage hånd om samarbejdet i stedet – og derfra udviklede ”samarbejdstrappen” sig, siger Anne Mette Søndergaard Jensen og forklarer, at ”samarbejdstrappen” ligger fremme som et ark på bordet i personalets grupperum og med sin blotte tilstedeværelse inviterer til dialog om de svære ting i hverdagen.
- Vi oplevede, at der ofte gik for lang tid, inden man fik snakket om de svære ting, man kan opleve ude hos borgerne. Med Samarbejdstrappen sætter vi på en nem og enkel måde fokus på, hvordan det går med samarbejdet med de borgere, vi kommer hos. Det er ikke raketvidenskab. Ideen er, at det skal være så simpelt som muligt og at fokus skal være på at forebygge konflikter og løse problemerne sammen, siger Anne Mette Søndergaard Jensen.
Leder af Sundhed og Omsorg Pia Nyborg Hansen supplerer:
- For vores plejepersonale er det helt naturligt, at de vil gøre rigtig meget for at få samarbejdet med de pårørende til at fungere. Men der er alligevel misforståelser og konflikter, og det fylder medarbejderne op. Derfor udviklede vi et redskab for at fremme samarbejdet mellem plejen og borgerne, så vi kan passe bedre på vores medarbejdere.
Døgnrytmeplan
Et andet redskab, som bruges i afdelingen, er ”døgnrytmeplanen’, der samler alle handleplaner om en borger. Det giver en ensartet tilgang til opgaverne og kan bruges til at afklare tvivlsspørgsmål. Det er også
med til at fremme det gode samarbejde med borgere og pårørende. Redskaberne og den systematiske tilgang betyder, at medarbejderne ikke bliver lige så psykisk hårdt pressede som tidligere.
- For medarbejderne har det betydet, at der er kommet mere klarhed, når de taler med pårørende, hvor samarbejdet kan være svært. Der giver ”samarbejdstrappen” og ”døgnrytmeplanen” afklaring, og det har
en kæmpestor værdi for os alle, siger Pia Nyborg Hansen.
Ledere og medarbejdere har via MED-systemet samarbejdet om at udvikle indsatsen og indføre redskaberne. Det betyder, at man har lavet nogle enkle redskaber og praktiske løsningsmodeller, som
understøtter kerneopgaven og er lette at indføre i en travl dagligdag.
Resultaterne har gjort indtryk på Arbejdsmiljørådet:
- Det er en meget flot og systematisk indsats, som Sorø Sundhed og Omsorg har gennemført, hvor hele MED-systemet har været involveret og samarbejdet om at udvikle de her redskaber og få dem ud og virke.
Nu undgår medarbejderne unødige psykiske belastninger – og samtidig får borgere og pårørende jo også glæde af et bedre samarbejde og færre konflikter. Det er meget inspirerende, siger Cristina Lage, formand for Arbejdsmiljørådet.
Vinderne af Arbejdsmiljøprisen 2019 kåres mandag den 8. april i DGI-byen i København.
Om Samarbejdstrappen
- Vores tanke er, at den er let at omsætte til andre arbejdspladser, for man kan bare skrive andre ting ind i kasserne – og jo flere, der bliver inspireret, jo bedre, siger Anne Mette Søndergaard Jensen, som har været tovholder på udviklingen af det nye redskab.