Hjem > Aktuelt > Nyheder > Ergoterapeutforeningen vinder vigtig sejr i Østre Landsret

Ergoterapeutforeningen vinder vigtig sejr i Østre Landsret

8. april 2016
På vegne af tre medlemmer af Ergoterapeutforeningen har Ligebehandlingsnævnet netop vundet en sag i Østre Landsret. Det var i strid med Ligebehandlingsloven, da Odense Kommune i 2010 afskedigede tre ergoterapeuter, mens de var på barselsorlov.
Dom
Også af principielle årsager mener jeg, der er et vigtigt signal i, at Østre Landsret så klart i sin afgørelse fastslår, at man ikke kan afskedige gravide eller barslende, uden at det sker på et objektivt og velbegrundet grundlag, siger Etf's formand Tina Nør Langager.

De tre ergoterapeuter blev i 2010 afskediget af Odense Kommune med den begrundelse, at der skulle spares på budgettet.

Og i dag har Østre Landsret altså stadfæstet, at der forud for Odense Kommunes afskedigelser af de tre ergoterapeuter ikke blev udarbejdet en skriftelig vurdering af medarbejdernes kompetencer eller andet, der belyser den konkrete udvælgelse af hvilke medarbejdere, der skulle afskediges. Dermed mener Landsretten ikke, at Odense Kommune har ført den nødvendige bevisførelse for, at afskedigelserne var uden sammenhæng til den omstændighed, at de tre ergoterapeuter var på barsel.

- Jeg er først og fremmest glad på medlemmernes vegne. Denne sag har jo bogstavelig talt trukket ud i årevis. Også af principielle årsager mener jeg, der er et vigtigt signal i, at Østre Landsret så klart i sin afgørelse fastslår, at man ikke kan afskedige gravide eller barslende, uden at det sker på et objektivt og velbegrundet grundlag. Ligebehandlingsnævnet og kammeradvokaten har gjort et dygtigt stykke arbejde, siger Tina Nør Langager, formand i Etf.

Sagen i korte træk

Etf førte sagen mod kommunen og sidenhen KL, der ikke mente, at der var tale om forskelsbehandling på grund af køn. Da der ikke kunne opnås enighed, valgte Etf at indbringe sagen for Ligebehandlingsnævnet, som i 2012 afgjorde, at Odense Kommune ikke havde godtgjort, at afskedigelserne hverken var helt eller delvist begrundet i de tre ergoterapeuters barselsorlov. De tre medlemmer blev tilkendt en godtgørelse på knap 900.000 kr.

Imidlertid betalte Odense Kommune aldrig denne godtgørelse, hvorfor Ligebehandlingsnævnet gik rettens vej og sagen kom for Odense Byret i 2014. Her tabte Ligebehandlingsnævnet sagen mod Odense Kommune. Dommen gik således i modsatte retning af Ligebehandlingsnævnets kendelse fra 2012.

Kammeradvokaten vurderede dog, at der på baggrund af dommens præmisser var grundlag for at føre sagen videre i Østre Landsret, hvor Ligebehandlingsnævnet altså har vundet sagen på vegne af Etf.

Med sagens positive afgørelse for Etf’s medlemmer, betyder det, at de tre nu endelig modtager deres godtgørelse som var fastsat tilbage i 2012, inklusiv de procesrenter, der er løbet på siden sagens start.  Odense Kommune skal desuden betale sagens omkostninger for Ligebehandlingsnævnet.