Et ergoterapeutisk kvantespring
Det er kulminationen på mange års faglig udvikling og benarbejde, der sker på Syddansk Universitet i Odense i disse dage. Ergoterapeuter har fået en ny videreuddannelsesmulighed i Danmark, som både vil give de enkelte studerende og faget som helhed et akademisk løft.
- Det er en stor og stolt dag for dansk ergoterapi. Ikke alle ergoterapeuter skal nu pludselig være kandidatuddannede, men vi har savnet de særlige kompetencer og roller, som vores kommende kolleger kommer til at udfolde, siger Etf's formand Gunner Gamborg.
- Danske ergoterapeuter har i årtier arbejdet på at udvikle og forankre professionens viden og relevans i samfundet. De har betalt til kollegers udviklings- og forskningsprojekter via Etf's medlemspuljer. De har kigget ud i verden efter evidens og inspiration. På uddannelsessiden havde vi i mange år en etårig videreuddannelse. I 2001 kom professionsbacheloruddannelsen, som dermed blev det første formelle skridt ind i en akademisk anerkendelse og struktur. Derefter blomstrede en del masteruddannelser, som mange ergoterapeuter havde realistisk mulighed for at tage. Ph.d.-produktionen er kommet godt i gang, og efter mange års forarbejde har vi nu i 2014 fået en fuldtids, ergoterapifaglig kandidatuddannelse. Endnu en vigtig brik i professionens rationelle fundament og vidensbasering er lagt.
Første semester starter med et tredages introforløb, hvorefter der vil være 14-20 timers undervisning på SDU om ugen. Det første hold består cirka fifty-fifty af nyuddannede og erfarne ergoterapeuter. Også vicestudieleder Line Lindahl føler et historisk sus ved at tage hul på kandidatuddannelsens første dag.
- Det er virkelig stort, og man kan godt mærke på universitetet, at det er en historisk begivenhed. Dekanen vil deltage i velkomsten, og alle ergoterapeut-underviserne er virkelig på dupperne. Man kan mærke en enormt positiv ånd om, at vi ergoterapeuter er sammen om dette, fortæller Line Lindahl.
Der er plads til 30 på studiet, men da enkelte optagne har meldt fra op til studiestart, vil der foreløbig kun være 25 studerende, indtil der er fyldt op fra ventelisten.
- Vi er meget spændte på at se de studerende og deres kompetencer, for det er jo på kandidatniveau, og der skal knokles, men vi er parate til at støtte dem undervejs, beroliger Line Lindahl.
Fra Gunner Gamborg lyder alt i alt en stor tak og tillykke:
- Tak for et godt og sejt samarbejde med SDU og andre frontløbere. Til lykke til alle danske ergoterapeuter!
Fakta om kandidatuddannelsen i ergoterapi på SDU
Tilbyder den nyeste viden inden for aktivitetsvidenskab, hverdags- og velfærdsteknologier samt evidensbasering og udviklingsmuligheder inden for fremtidens ergoterapi.
Målet er at bibringe de studerende konkret viden, nye færdigheder og kompetencer til at kvalitetsudvikle, lede projekter, evidensbasere og udvikle aktivitetsorienteret, ergoterapeutisk viden og praksis.
Omfang: 2 år
Studiepladser: 30
Ansøgningsfrist: 1. april
Studiestart: 1. september