Hjem > Aktuelt > Nyheder > Faglig ramme for kommende nærhospitaler

Faglig ramme for kommende nærhospitaler

7. oktober 2022
Regeringen indgik i maj 2022 en bred politisk aftale om en sundhedsreform, som skal styrke sammenhængen og nærheden i sundhedsvæsenet. I aftalen er partierne enige om, at sundhedsvæsenet skal tættere på borgerne i områder, hvor der er langt til det nærmeste akutsygehus, og der skal afsættes 4. mia. kr. til projektet med at oprette 25 nærhospitaler. 

 

De op til 4 mia. kr. skal gå til oprettelse af op til 25 nærhospitaler fordelt over hele landet i de kommende år. Midlerne kan gå til både ombygning og nybyggeri samt investeringer i IT, teknologi og udstyr til undersøgelse, behandling og gode og trygge rammer for patienter med både somatisk og psykiatrisk sygdom, herunder tryghedsskabende indretning. Aftalen er en del af en samlet aftale om en ny sundhedsreform.

Aftalepartierne er enige om, at der afsættes en særskilt delramme på 500 mio. kr. af den samlede nærhospitalspulje til investeringer i it, teknologi og udstyr til at understøtte bedre hjemmebehandling og sammenhæng mellem sektorer i tilknytning til nærhospitalernes opgaveløsning og andre dele af den samlede struktur for nære og sammenhængende tilbud i sundhedsvæsenet.

Sundhedsstyrelsen har efterfølgende haft opgaven med at tilrettelægge rammen for de kommende nærhospitaler og er nu udkommet med en publikation om rammen. Rammen er udarbejdet på baggrund af rådgivning fra en følgegruppe, hvor Etf's faglige selskaber har haft en repræsentant.

Nærhospitalerne skal drives inden for regionernes og kommunernes eksisterende økonomiske ramme.

Ergoterapeutforeningen er positiv overfor at forebyggelse, genoptræning og rehabilitering skal i fokus i nærhospitalerne. Ergoterapeutforeningen har også peget på, at der pga. de demografiske udfordringer bør skrues op for indsatser til multisyge patienter og mennesker med kroniske sygdomme i de kommende nærhospitaler.

Fysisk tilstedeværelse på nærhospitalet skal primært bestå af sygeplejersker, social og sundhedsassistenter, bioanalytikere, fysio- og ergoterapeuter, diætister, jordemødre og til visse funktioner også læger. For hovedparten af indsatserne på hovedfunktionsniveau vil der ikke være tale om 1:1 udflytning af speciallæger fra akutsygehuset, men også her bør der være en vurdering af, hvilke lægelige opgaver der kan ske digitalt.

Ergoterapeutforeningen mener, at tværfagligheden bør og skal være centralt i medarbejdersammensætningen på nærhospitalerne for at sikre et kvalificeret patientrettet fokus og en koordineret rehabiliterende indsats. 

  • Find Sundhedsstyrelsens rapport om de kommende nærhospitaler her 
  • Se Etf's bemærkninger til første høringsversion i følgegruppen her
  • Se Etf's høringssvar til Sundhedsstyrelsens forslag til den faglige ramme for nærhospitaler her