Hjem > Aktuelt > Nyheder > Finansloven løfter sundheds- og ældreområdet

Finansloven løfter sundheds- og ældreområdet

19. november 2015
Regeringen, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti er blevet enige om en finanslov for 2016. Sundheds- og ældreområdet prioriteres og løftes i finansloven. Sundhedsområdet prioriteres med på 2,4 milliarder kr. og der tilføres en milliard kr. til en værdig ældrepleje. Desværre nedprioriteres arbejdsmiljøområdet.
finansloven 2016
Finansloven 2016 løfter sundheds- og ældreområdet, men forringer arbejdsmiljøområdet.

Flere penge til sundhedsområdet

Sundhedsområdet prioriteres på finansloven. Der afsættes blandt andet 300 millioner kr. i 2016 og 450 millioner kroner årligt fra 2017 til at sikre patienterne hurtig udredning og behandling på sygehuset. Samtidig afsættes der 320 millioner kr. i 2016 og 300 millioner kr. årligt fra 2017 og frem til en national handlingsplan for den ældre medicinske patient, herunder en akutpakke målrettet nedbringelse af overbelægning på sygehusene.

- Jeg kan kun støtte, at sundhedsområdet prioriteres, men jeg beklager meget, at bevillingen til at udarbejde Nationale Kliniske Retningslinjer, som udløber i år, ikke lader til at blive forlænget. Der er allerede afsat 3 millioner kr. til nationale kliniske retningslinjer, målrettet de svageste ældre patienter i satspuljeforlig, men det er langt fra nok, hvis Sundhedsstyrelsens arbejde skal fortsættes. Kliniske retningslinjer er afgørende for at kunne løfte evidensbaserede indsatser på sundhedsområdet, siger Ergoterapeutforeningens formand Gunner Gamborg.

Hvad blev der af forebyggelse?

- Sundhedsvæsenet skal både vægte forebyggelse, rehabilitering, diagnostik, behandling og pleje. Derfor finder jeg det bekymrende, at forebyggelse slet ikke er en del af regeringens prioriteringer på sundhedsområdet, siger Gunner Gamborg endvidere.

- Forebyggelse spiller en helt afgørende rolle, hvis man vil arbejde for, at alle danskere skal leve et godt og aktivt liv, så længe som muligt.

Dårligt nyt for arbejdsmiljøet

Med finansloven er der desværre også fyringer på vej i Arbejdstilsynet, færre penge til forebyggelse af stress, vold og dårligt psykisk arbejdsmiljø samt voldsomme nedskæringer i uddannelse og forskning.

- Det får meget uheldige konsekvenser for de ansatte, virksomheder og samfundet generelt. Det er en uholdbar og kortsigtet strategi foruden at være en dårlig investering, siger Gunner Gamborg med beklagelse.

Værdighedsmilliard

Med finansloven er det besluttet, at kommunerne fremover skal formulere en værdighedspolitik, hvor den enkelte kommune skal beskrive sine overordnede værdier og prioriteringer på ældreområdet. Helt konkret afsættes der en milliard kr. årligt fra 2016 og frem til at understøtte udbredelsen og implementeringen af en værdighedspolitik i kommunerne.

- Der har de senere år været et stigende fokus på, hvorvidt betingelserne for en værdig ældrepleje er tilstede. Jeg mener, at værdighed i høj grad handler om, at der er de muligheder for aktivitet og deltagelse i hverdagen, som den enkelte ældre borger ønsker, siger Gunner Gamborg. - Derfor siger vi tak for værdighedsmilliarden!