Fokus på rehabilitering i regeringens psykiatriplan
Handlingsplanen indeholder en række initiativer, der skal være med til at sikre en mere ligeværdig indsats.
Den sætter bl.a. fokus på forebyggelse, en ligeværdig behandling, mindre tvang og magtanvendelse, samt bedre rehabilitering og sammenhæng.
- Jeg er særligt tilfreds med, at regeringen lægger op til et større fokus på rehabilitering i psykiatrien, siger Gunner Gamborg og fortsætter:
- Vi ved, at psykiske lidelser har store konsekvenser for den enkeltes liv både i forhold til uddannelse, arbejdsmarked, sundhed og basale daglige færdigheder. Derfor finder jeg det positivt, at regeringen i handlingsplanen adresserer, at mennesker med psykiske lidelser også har brug for indsatser, der støtter op om at strukturere daglige gøremål. Ergoterapeuter er en hel central faggruppe i forhold til rehabilitering, og vi vil følge og påvirke udviklingen på området.
Etf har arbejdet for, at der bliver indført genoptræningsplaner i psykiatrien. Det er ikke en del af regeringens psykiatriplan, selvom regeringen vil give borgere med psykiske lidelser samme rettigheder til udredning, behandling og frit sygehusvalg som borgere med fysiske lidelser.
Men til gengæld vil regeringen arbejde for, at der fastsættes et nationalt rehabiliteringsmål for den kommunale indsats over for mennesker med en psykisk lidelse. Målet skal sikre et klart fokus både nationalt og lokalt på at understøtte en positiv udvikling hos psykisk sårbare mennesker, så flere bliver i stand til at leve et selvstændigt liv med tilknytning til arbejdsmarked eller uddannelsessystemet.
- Etf støtter, at der kommer et sådan rehabiliteringsmål i kommunerne, og vi håber, at målet bliver forpligtende, siger Gunner Gamborg.
Det er dog ikke alt ved regeringens psykiatriplan, der vækker Etf’s begejstring. Som led i handlingsplanen vil regeringen tilføre psykiatrien 1,6 mia.kr. de næste 4 år.
– Jeg synes, det er lykkedes regeringen at gøre dette til et meget sympatisk holdningsprojekt. Men at kaste 1,6 mia. over 4 år i et psykiatrisk sygehusvæsen, når man i samme periode bruger mange, mange milliarder på nye supersygehuse til de somatiske patienter - det er altså ikke ligeværd i praksis! Det er da fint, at psykiatrien ikke skal finansieres via satspuljemidler længere, men på finansloven og ved økonomiforhandlinger, men det er stadig alt, alt for få penge til et tungvejende indsatsområde, siger Gunner Gamborg og tilføjer en afsluttende kommentar:
- Den markante vækst i antallet af patienter i psykiatrien - især børn og unge - modsvares langt fra af økonomien. Pengene skal jo dække alt fra drift, de fysiske forhold, forebyggelse og rehabilitering.