Hjem > Aktuelt > Nyheder > Funktionelle lidelser – nye anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen

Funktionelle lidelser – nye anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen

18. juni 2018
Sundhedsstyrelsen vil med en række anbefalinger styrke indsatsen for mennesker med funktionelle lidelser.

Funktionelle lidelser er udbredte, og rammer omkring 10-20 procent af den voksne befolkning. For mellem 1 og 2 procent bliver lidelsen så svær, at den påvirker deres livskvalitet og mulighed for at fungere i hverdagen. Mange patienter med funktionelle lidelser vil opleve lange og usammenhængende udredningsforløb fordi deres symptomer er diffuse.

Derfor mener Tina Nør Langager, at det er vigtigt, at Sundhedsstyrelsen sætter fokus på området.

- Der er mennesker, som har så diffuse smerter, at det er svært for vores behandlingssystem at stille en klar diagnose. Men selvom vi ikke kan måle smerten i blodprøven eller se den på scanningen, så bliver vi nødt til at  hjælpe de mennesker, der er ramt.

Det er ikke en let opgave, anerkender Tina Nør Langager.

- Jeg er glad for, at der i anbefalingerne er lagt op til en tværfaglig indsats. For en profession vil ikke kunne klare opgaven alene. Ergoterapeuters styrke er at hjælpe med ADL-strategier, mestrings- og kompenserende strategier - så hverdagen med smerte bedre kan hænge sammen. Vi har forskning, som dokumenterer, at ergoterapi og ADL-træning har effekt for mennesker med en smertepræget hverdag.

Anbefalingerne har blandt andet fokus på at:

  • Indsatsen skal afspejle graden af lidelsen. De 1-2 procent, der er hårdest ramt, skal have en specialiseret tværfaglig indsats forankret på hospitalerne. Mens dem der kun er lettere ramt kan håndteres udenfor hospitalerne.
  • Viden omkring funktionelle lidelser bør udbredes på bl.a. sundhedsfaglige uddannelser, og i de eksisterende faglige miljøer.
  • Der skal allerede fra den tidlige fase være en opmærksomhed på afklaring af arbejdsevne.
     
  • Læs anbefalingerne her