Gelérugbrød sætter fokus på fagligheden
En brun, aflang firkant ligger på tallerkenen i spisestuen på Plejecenter Sct. Jørgenbjerg, ovenpå er der pålæg. Det eneste, der afslører dens sande jeg, er den bævrende og nervøse overflade. Det er nemlig ikke rugbrød, men en gelé, der smager af rugbrød og har samme næringsindhold. Det er borgere med synkebesvær glade for, de slipper nemlig for fejlsynkning, hoste og lungebetændelser, det skriver personaleweb.dk.
- Problemet er dysfagi, fejlsynkning, der fx kan medføre lungebetændelse, forklarer centerleder Mette Signe Otkjær til personaleweb.dk og fortsætter:
- Ligesom når vi får en krumme i halsen. Sådan er der borgere, der kan sidde, hver gang de synker noget mad, så ryger det ned i den forkerte hals. I gamle dage kunne vi opleve, at når vi hjalp en borger med dysfagi - fejlsynkning - med at spise, så gav vi borgeren maden ind i munden og holdt en klud for munden, hvis der opstod hoste. I dag ved vi, at maden ofte bare skal have en anden konsistens, siger Mette Signe Otkjær og henviser til gelérugbrød.
Kliniske retningslinjer skaber ringe i vandet
Gelérugbrødet er kun en lille del af et større fokus på Plejecenter Sct. Jørgensbjerg i Roskilde. Her har man implementeret to kliniske retningslinjer, der er udarbejdet af KL og Sundhedskartellet. Den ene retningslinje har fokus på spisevanskeligheder som mén af blodpropper i hjernen og har skabt ringe i vandet. Retningslinjen er blevet en katalysator for en større og bredere indsats, end den egentlig var påtænkt.
Retningslinjen, der sætter ind mod synkebesvær, kan nemlig udvides til alle plejecentrets borgere, der har vanskeligheder, når det gælder tygge-synkeprocessen.
Derfor har alle borgere med tilknytning til Sct. Jørgensbjerg glæde af det nye fokus. Man kan fx få gelérugbrød eller fortykket vand, hvis man slår ud på et skema, der tester tygge-synkebesvær.
- Det giver mening, for en fejlsynkning kan give lungebetændelse, og følgerne er funktionsnedsættende. Så det giver rigtig god mening, det kan alle se. Jo tidligere vi får stoppet fejlsynkning, jo bedre er det, fortæller Vinni Rasmussen, der er sygeplejerske på Sct. Jørgensbjerg.
Meningsfuld indsats
Der er ergoterapeuten Christina Emborg, der har implementeret retningslinjen på centret og sørger for at holde personalets interesse intakt.
Det har ikke være en del af planen, at retningslinjen også skulle bruges blandt plejehjemmets andre borgere. Det er udelukkende sket, fordi det giver god mening at benytte den viden, man i dag har om tygge-synkebesvær.
- Det, jeg oplever med den kliniske retningslinje, er, at personalet er blevet mere oplyst. Jeg har undervist dem, og de har set videoer om, hvad der sker, når man synker normalt, og hvad der sker under en fejlsynkning. De har simpelthen fået en aha-oplevelse, forklarer Christina Emborg.
Sct. Jørgensbjergs centerleder Mette Signe Otkjær oplever, at det nye fokus på fagligheden giver større faglig tilfredsstillelse og dermed også et bedre arbejdsmiljø.
- Personalet har opdaget, hvor fantastisk det er at sætte ind. Når vi sidder i spisestuen, er der nogen, som får gelérugbrød og specialsupper, og der er nogen, der får noget fortykkelse i deres vand. Pludselig kan man se, at borgerne ikke hoster eller får nær så mange lungebetændelser. Det giver bare så god mening, fortæller hun.