Hjem > Aktuelt > Nyheder > Godt med konkrete, nationale mål for danskernes sundhed

Godt med konkrete, nationale mål for danskernes sundhed

2. februar 2014
Regeringen har opstillet syv konkrete sundhedsmål for sundhedsindsatsen de næste 10 år. Det er positivt, mener Ergoterapeutforeningen.

Formålet med de nationale sundhedsmål er efter Ergoterapeutforeningens opfattelse helt primært at opnå større lighed i sundhed for alle grupper i befolkningen, så alle får mulighed for at leve det aktive og deltagende liv, de selv ønsker. Hvis målene for alvor skal batte i forhold til ulighed i sundhed, som vokser i disse år, skal målene følges op af konkrete initiativer og handling. Her kan de 120 mio. kr., der er knyttet til udpspillet kun have en symbolsk motiverende effekt.

Det er samtidig svært at være uenig i at fokusere på de såkaldte KRAM faktorer, men skal det virke, må der tænkes nyt og bredere. Borgerens hverdag som genstand for indsatser må i højere grad være udgangspunktet, så borgeren kan opleve mening og sammenhæng i dagligdagen. Regeringen lægger op til nye partnerskaber for at opnå bedre sundhed for alle, og det er den rigtige vej at gå - at tænke i nye relationer!

Familierne er eksperter i eget liv

At børn og unges trivsel skal have høj prioritet, kan der næppe heller være uenighed om. Etf mener, at aktivitet og deltagelse for børn og unge med fordel kan fokusere på inklusion og netværksdannelse i såvel skole- som fritidstilbud. Og det er vigtigt, at det enkelte barns behov også tilgodeses.

For børn og unge, der slås med problemstillingen overvægt, er der set fra Etf's synspunkt et behov for at tilrettelægge indsatser, som i højere grad omhandler hverdagsaktiviteter med involvering af hele familien. De konkrete indsatser må ikke udelukkende have et isoleret fokus på kost og motion. Familierne bør anerkendes som eksperterne i deres eget liv. Skal vaner, roller og mønstre ændres, skal familierne målrettet inddrages i at se muligheder og begrænsninger for den enkeltes aktive livsførelse.

Den mentale sundhed

Regeringen har i flere sammenhænge vist et målrettet fokus på mental sundhed - og godt for det. Men sundhedsmål 3 om ”Flere voksne skal trives og have god mental sundhed” er så rummeligt, at det er yderst vanskeligt at konkretisere forslag og initiativer i forhold hertil. Psykisk robusthed, høj livkvalitet, ensomhed, stress, depression og kronisk psykisk sygdom er blot nogle af de faktorer, der har betydning for den mentale sundhed.

Derfor vil Etf først og fremmest benytte lejligheden til at gøre opmærksom på den ulighed i muligheder og adgang i sundhedstilbud, som særligt gælder for borgere med psykiske sygdomme. Dette gælder eksempelvis de manglende genoptræningsplaner indenfor psykiatrien.