Hjem > Aktuelt > Nyheder > ’JA’ til nyt fagligt selskab for hjælpemidler

’JA’ til nyt fagligt selskab for hjælpemidler

28. maj 2019
98 procent sagde ja, da Ergoterapeutforeningen på sin faglige temadag om hjælpemidler spurgte deltagerne, om det er en god idé at etablere et ergoterapifagligt netværk på hjælpemiddelområdet. Seks af ja-sigerne fortæller her hvorfor.
- Der er en masse viden om hjælpemidler, der bliver tabt i systemet, fordi der mangler kommunikation. Både mellem kommunalpolitikerne og ergoterapeuterne, men også mellem ergoterapeuter landet over. Derfor synes jeg helt bestemt, at vi skal have et selskab, så vi kan opbygge et fælles sprog og møde politikerne med en fælles stemme, siger Olav Baatz, ergoterapeut i Odense Kommune. Foto: Anni M. Wiecka 

Tekst af Anni M. Wiecka 

Sekundet efter chefkonsulent Beate Jarl fra Ergoterapeutforeningen har fløjtet til pause, lyder der en summen fra de omtrent 250 deltagere ved Etf’s faglige temadag om hjælpemidler. De faglige diskussioner er i gang.  

- Der er en masse viden om hjælpemidler, der bliver tabt i systemet, fordi der mangler kommunikation. Både mellem kommunalpolitikerne og ergoterapeuterne, men også mellem ergoterapeuter landet over. Derfor synes jeg helt bestemt, at vi skal have et selskab, så vi kan opbygge et fælles sprog og møde politikerne med en fælles stemme, siger Olav Baatz, ergoterapeut i Odense Kommune. 

Han er kommet til temadagen for at få mere viden om hjælpemidler. Ikke bare fra de faglige oplæg, men også fra pauserne gennem dialog med andre ergoterapeuter fra hele landet, fortæller han.

Deltagerne på Etf’s faglige temadag om hjælpemidler er blevet bedt om at svare på et spørgeskema med overskriften: ”Skal Etf have et ergoterapifagligt selskab på hjælpemiddelområdet?”

Olav Baatz og Lotte Krabbe, som er ved hans side, er blandt de i alt 163 deltagere, som tog sig tid til at svare. 98 procent svarede ”ja” til forslaget om at etablere et fagligt selskab på hjælpemiddelområdet.

Faglig sparring og udvikling

Anette Christensen og Lotte Garde mener også, det er en god idé med et fælles sprog. De har begge været i branchen i omtrent 40 år, og selvom de fortæller, at hjælpemiddelområdet er blevet løftet en hel del, siden de begyndte, synes de alligevel, der er god brug for et fagligt selskab.

- Når vi får nogle gode erfaringer med hjælpemidler i vores respektive kommuner, deler vi dem sjældent med hinanden. Men hvis vi havde et fagligt netværk, kunne vi udveksle erfaringer og derigennem udvikle os som gruppe, siger Anette Christensen, og Lotte Garde nikker genkendende.

Ved et andet bord sidder Vivi Provstgaard og Helle Tiedemann, som også godt kan se værdien af et selskab på hjælpemiddelområdet.

- En dag som i dag får man synliggjort nogle af problematikkerne på hjælpemiddelområdet. Det er bl.a. tilpasningen til den enkelte borger, evaluering af hjælpemidlers funktion og den faglige sparring omkring hjælpemidler. Og her bliver det tydeligt, hvor meget vi faktisk har brug for et selskab på området, siger Vivi Provstgaard.

Tæt på politikerne  

Temadagen havde bl.a. til formål at inspirere ergoterapeuter, der arbejder inden for hjælpemiddelområdet til, hvordan man kan bruge hjælpemiddelforskning i praksis, og det lykkedes ifølge Helle Tiedemann meget godt. 

- De faglige oplæg handlede specifikt om hjælpemidler, og det førte til dybdegående diskussioner om bl.a., hvordan vi tolker på resultater fra brugen af hjælpemidler, og hvordan vi bedst arbejder sammen med ledelsen, tilføjer Helle Tiedemann.

Netop et bedre samarbejde med ledelsen samt mere bestemt de politiske aktører i kommunerne er en af de ting, som etableringen af et fagligt selskab kunne have en positiv indvirkning på, mener Helle Tiedemann: 

- Når man har et fagligt selskab, kan man tale sig ind i politiske høringer på en anden måde, fordi politikere lytter mere til en udtalelse fra et fagligt selskab end fra en fagforening.

Det er Lotte Garde enig i:

- Et fagligt selskab med hjælpemidler som kompetencefelt behøver ikke begrænse sig til at kommunikere med folketingspolitikere via KL (Kommunernes Landsforening, red). Hvis man tør råbe højt, tror jeg i virkeligheden, at det er lettere at få nogle ting igennem som fagråd, end når KL er talerør.

Adgang nægtet

Olav Baatz og Lotte Krabbe har på hver deres måde erfaret, at der er brug for opmærksomhed om hjælpemidler på et højere plan end blot internt i ergoterapien.

- Fordi jeg er sagsbehandlende terapeut, bliver jeg ofte ringet op af ergoterapeuter, som fortæller, at de ikke har tilstrækkelig adgang til de hjælpemidler, de har brug for, siger Lotte Krabbe, og Olav Baatz, som er ergoterapeut på et plejecenter, nikker og tilføjer:

- Jeg arbejder kun om aftenen, og når jeg vurderer, at en beboer har brug for et hjælpemiddel, skal jeg først tale med min chef om det. Han arbejder ikke om aftenen, hvorfor det kan blive en langvarig proces. Så Lottes pointe med, at adgangen til hjælpemidler skal være bedre, er jeg helt enig i.

Det kræver kræfter

Majoriteten af deltagerne ved Etf’s faglige temadag om hjælpemidler ser altså helt klart en mening med at etablere et fagligt netværk på hjælpemiddelområdet.

- Jeg har skrevet på min seddel, at jeg gerne vil være med til at etablere netværket, fordi jeg oplever, at der bare mangler sindssygt meget på det her område, og det er jeg klar på at gøre noget ved, siger hun.