Hjem > Aktuelt > Nyheder > - Jeg anbefaler virkelig, at man søger

- Jeg anbefaler virkelig, at man søger

2. juli 2020
Helle Puggård er certificeret kliniker i håndterapi. For hende er det dog ikke titlen i sig selv, der er vigtig, men dét, at den danske praksis inden for håndterapi – på grund af den nye titel – kan certificeres i et europæisk perspektiv.  
Foto: Hans Christian Jacobsen

Af Anni M. Wiecka

Gennem de seneste 12 år har ergoterapeut Helle Puggård været involveret i europæisk samarbejde inden for det håndterapeutiske speciale. Det har været spændende, fortæller hun, men før Ergoterapeutforeningens nye specialistordning kom sidste år, har hun ærgret sig over, at hun og andre kompetente praktikere ikke kunne få et stempel som ”europæisk certificeret håndterapeut”.  

- For omtrent otte år siden udarbejdede vi i den europæiske organisation en europæisk certificering af håndterapeuter, men en certificering her krævede, at man først blev specialistgodkendt i sit eget land, og med den gamle specialistordning var det ikke muligt for mange af de danske håndterapeuter, fortæller Helle Puggård.

Hun er en af tre ergoterapeuter, der sidste år blev godkendt som certificeret kliniker i Ergoterapeutforeningens Specialistordning, som sidste år blev todelt, så man kunne opnå titel af enten certificeret kliniker eller specialist.

- Det gode ved at todele specialistordningen er, at den anerkender, at man godt kan være specialist på forskellige niveauer. Før den nye specialistordning kom, kunne det komme til at se ud som om, at man i Danmark er bagud rent uddannelsesmæssigt i forhold til resten af Europa, hvilket bestemt ikke er tilfældet, forklarer hun.

Helle Puggård håber, at hun med sit kvalitetsstempel kan være med til at skabe en større bevidsthed om specialisering – på flere niveauer – blandt ergoterapeutkollegaer og samarbejdspartnere.

- Jeg håber, at man ved at synliggøre kompetencer på den måde og give nogen et kvalitetsstempel, kan skabe en øget efterspørgsel både på arbejdsmarkedet og hos brugere af ergoterapi. Det er ikke et personligt mål, men mere et fagligt og specialeorienteret mål, siger hun.

En vigtig del i karriereplanen

Den nye specialistordning har en naturlig sammenhæng med praksis, mener Helle Puggård, men selvom hun er tilfreds med revideringen, afspejler antallet af godkendte certificerede klinikere ikke virkeligheden, synes hun. Mange flere kunne søge om at blive specialistgodkendt.  

-  Specialistordningen kommer først rigtigt til at få værdi, når man har en større mængde specialister, der bliver godkendt. Derfor anbefaler jeg virkelig, at mine kollegaer rundt omkring i landet vil søge, så det kan blive alment kendt både blandt ergoterapeuter og arbejdsgivere, at vi har certificerede klinikere og specialister, og hvad det indebærer, siger Helle Puggård.

Hun tilføjer, at selv hvis man ikke bliver godkendt i første omgang, kan det være en vigtig del af ens karrieplan at prøve at søge.

- Så har man noget at måle sig op ad, fordi man så kan se, hvor man mangler kompetencer, og hvad man skal bestræbe sig på at opnå i sin karriere. Man skal se det som en proces, der kan være en vigtig del af ens kompetenceudviklingsplan.

I Helle Puggårds autosignatur har hun også tilføjet sin nye titel ”certificeret kliniker i håndterapi”.

- Hvis ingen ved, at der går specialister eller certificerede klinikere rundt, har specialistordningen som nævnt ingen værdi, så det, at jeg har skrevet titlen ind i min autosignatur betyder, at jeg skaber en bevidsthed om det, siger hun.

Motivation til kompetenceudvikling

Baggrunden for, at Helle Puggård kunne blive certificeret kliniker inden for håndterapi, har mange facetter.

Hun har mange års specialerelevant erfaring inden for det håndterapeutiske område, hun har i 2013-2014 gennemført et mastermodul i ”Rehabilitation in hand surgery” på Lunds Universitet, hun har deltaget i et hav af kurser, temadage og kongresser inden for sit speciale og har modtaget – og varetaget – supervision på Fysio- og Ergoterapiafdelingen på Aalborg Universitet, hvor hun er ansat.  

Kompetencer, som hun har bygget op gennem mange år, og som med specialistgodkendelsen har fået en officiel anerkendelse.

- Jeg er ikke blevet ”dygtigere”, fordi jeg er blevet certificeret kliniker inden for specialistordningen, men en virkelig god kvalitet ved ordningen, er, at man skal re-godkendes. Det kræver, at man bliver ved med at være engageret og bliver ved med at udvikle og bruge sine kompetencer - og dele ud af dem, siger Helle Puggård og tilføjer:

- Det motiverer i hvert fald mig til fortsat at udvikle mine kompetencer, og det kan måske også bruges i forhold til ens arbejdsgiver, når man skal lægge en kompetenceudviklingsplan.

Der er ansøgningsfrist den 15. oktober.