Hjem > Aktuelt > Nyheder > Jeg håber, at projektet vil inspirere andre

Jeg håber, at projektet vil inspirere andre

7. november 2018
De mange postersessioner på Ergo 18 gør det muligt for årets deltagere at tilegne sig en bred viden om diverse ergoterapeutfaglige projekter på meget kort tid. Oplægsholder Naja Tidemann Jensen håber, at hun med sit projekt kan synliggøre behovet for evidens inden for hjælpemiddelområdet, mens oplægsholder Christina Jessen-Winge håber, at sit projekt vil inspirere andre.
Chrstina Jessen-Winge , der er lektor på Københavns Professionshøjskole holdt oplæg om et projekt, hun har udarbejdet med uddannelsesleder Jeanette Reffstrup Christensen og lektor Kim Lee. Foto: Heidi Lundsgaard

Af Clara Leck Bachmann

Klokken lyder, og første session starter.

Årets 650 deltagere på Ergo 18 i Comwell Kolding zigzagger mellem hinanden for at nå ind i det rette lokale. Alle har skræddersyet sin egen liste over oplæg, de vil nå at høre, og pauserne er korte, så det skal gå tjept.

I lokale C står Naja Tidemann Jensen klar. Hun er erhvervsPh.d.-studerende hos virksomheden Vela – som hun også har skrevet sit specialeprojekt i samarbejde med.

- Der er ikke nogen evidens for, at Velas arbejdsstol hjælper. I mit projekt satte jeg mig derfor for at dokumentere arbejdsstolens effekt, fortæller hun.


Naja Tidemann Jensen , erhvervsPh.d.-studerende hos virksomheden Vela holdt oplæg om arbejdsstole og ståstøttestole til borgere med funktionsnedsættelser. Foto: Heidi Lundsgaard

Naja Tidemann Jensen brugte bl.a. et evidensbaseret spørgeskema som metode og fandt frem til, at 98 % af de adspurgte enten var ”nogenlunde tilfredse”, ”tilfredse” eller ”meget tilfredse” med arbejdsstolen. Hun håber, at hun med sit projekt kan være med til at synliggøre behovet for evidens inden for hjælpemiddelområdet.

- Det kommer jo både os og borgeren til gode, når hjælpemidlet er evidensbaseret. Det er vores ansvar at sikre, at borgeren får et produkt med en veldokumenteret effekt, og at virkningen ikke kun bliver bygget på antagelser, siger Naja Tidemann Jensen.

Næsten ingen ergoterapeuter

Lidt længere nede ad gangen, i lokale J, står oplægsholder Chrstina Jessen-Winge klar. Hun er lektor på Københavns Professionshøjskole og holder oplæg om et projekt, hun har udarbejdet med uddannelsesleder Jeanette Reffstrup Christensen og lektor Kim Lee.

I projektet har de undersøgt, hvordan den nuværende praksis ser ud på vægttabsområdet, og hvad der er ergoterapeutens rolle i det.

- Mange aktiviteter er udfordrende, når man er overvægtig, f.eks. at købe tøj i butikker eller lege med sine børn. Ergoterapeuter spiller en essentiel rolle, fordi de kan hjælpe den overvægtige med at ændre adfærd, så de kan lave de aktiviteter, der er vigtige for dem, siger Christina Jessen-Winge.

Men da de tre ergoterapeuter satte sig for at undersøge de 234 kommunale vægttabsinterventioner, de fandt frem til, var der kun tre ergoterapeuter tilknyttet. De anbefaler derfor, at man – på baggrund af evidensen for, at ergoterapeuter kan hjælpe med at ændre adfærd – udvikler en vægttabsintervention med inddragelse af ergoterapeuter.

- Vi mener, at det er et vigtigt projekt, som vi derfor gerne vil have ud til medlemmerne. Vi håber, at projektet vil inspirere andre, siger Christina Jessen-Winge.