- Jeg har aldrig følt mig som en specialist
Af Anni M. Wiecka
- Jeg begyndte at arbejde med ældre på gerontologisk afdeling på Aalborg Sygehus, og i dag – 30 år senere – arbejder jeg også med ældre. Så selvom der har været enkelte afstikkere på min karrieresti, hvor jeg har arbejdet på andre områder, kunne jeg alligevel se en rød tråd inden for gerontologien, fortæller Lise Nevstrup, som sidste år fik titlen ”specialist i gerontologi” via Ergoterapeutforeningens specialistordning.
Lise Nevstrup har ikke tidligere overvejet at søge specialistordningen, fordi hun ”ikke følte sig som en specialist”, men da hun læste om den nye specialistordning i fagbladet Ergoterapeuten, vakte det alligevel hendes interesse.
- Jeg forholder mig ydmygt til titlen ”specialist”, for hvornår har man fordybet sig nok i et emne til at være specialist? Hvornår er man dygtig nok? Da jeg intensivt gennemgik mit CV i forbindelse med ansøgningsprocessen, kunne jeg dog godt se, at jeg kunne krydse alle de rigtige ting af, og det var en meget interessant proces for mig, siger Lise Nevstrup.
Og netop processen med at søge er det, hun fremhæver som særlig godt ved specialistordningen.
- Jeg er helt imponeret over alle de kurser og uddannelser, jeg har taget, hvor jeg er blevet undervist af dygtige ergoterapeuter. Det har jeg altid være taknemmelig for, men taknemmeligheden blusser op i én på ny, når man bliver mindet om det, fordi det står sort på hvidt, siger hun smilende.
Anerkendelse af det ukendte
For femten år siden begyndte Lise Nevstrup at sætte spørgsmålstegn ved sin ergoterapeutiske karriere. Var det nu den rigtige vej, hun var gået? Hvad ville hun egentlig bruge ergoterapi til?
- Jeg havde det faktisk ikke så godt med mig selv, for jeg følte mig ikke tilpas i mit arbejdsliv. Jeg begyndte derfor at afsøge nye muligheder for at udvikle mine kompetencer, og så var det, at jeg fandt en Master i Natur, Sundhed og Haver på universitetet i Alnarp i Sverige, som lød rigtig spændende, fortæller hun.
Det var en større beslutning at begynde på masteruddannelsen. Dels fordi hun fysisk flyttede til Sverige for at uddanne sig, og dels fordi de kompetencer hun tilegnede sig på uddannelsen, var ”ukendte” i dansk praksis, forklarer Lise Nevstrup.
- Der var ingen ergoterapeuter før mig, der havde taget denne master, så da jeg kom hjem til Danmark, skulle jeg først bane vejen for at sætte min nye viden i spil og bruge udearealer og naturlige omgivelser på en sundhedsfremmende facon. Samtidig skulle jeg søge tilbage til ergoterapiens rødder for at forankre min nye viden i bl.a. den eksisterende viden om sanseintegration, ICF og modellen for Person, Aktivitet og Omgivelser.
Hun er glad for, at specialistordningen anerkender, at man udvikler ergoterapifaget på nye måder.
- Det har været en lang og sej kamp at nå hertil, hvor jeg er i dag, hvor jeg har skabt mit eget job, mit eget felt og skabt en værdi i det. Jeg havde dedikeret mit arbejdsliv til denne sti, uanset om specialistordningen anerkendte det eller ej, men det er alligevel rart at se, at det ”tæller” som noget, der kan bruges, siger Lise Nevstrup.
Rolig men målrettet
At Lise Nevstrup er blevet anerkendt som specialist har gjort hende mere ”rolig”.
- Når jeg ser på min liste af erfaringer, føler jeg, at jeg ikke har kunnet gøre mere for at lære og for at blive den ergoterapeut, jeg er i dag. Så på den måde har specialistgodkendelsen givet mig en form for ro, fordi jeg nu kan fortælle mig selv, at det er okay, hvis jeg siger fra på en invitation til at undervise eller holde et foredrag. Jeg må godt slappe lidt af, for jeg har ydet meget i min karriere, siger hun.
Det er imidlertid ikke ensbetydende med, at hun læner sig tilbage. Tværtimod har processen med at søge også vakt nye ambitioner.
- Når man ser på alt det materiale, der dokumenterer ens erfaring, bliver man også skarpere på, hvad man skal arbejde videre med i sit arbejdsliv, efter man har søgt om at blive specialistgodkendt, fortæller hun.
Lise Nevstrup har planer om at fortsætte sit arbejde som undersøgende og opsøgende ergoterapeut, fortæller hun. Hun stopper ikke med at nytænke mulighederne for de målgrupper, hun har fokus på, og som har brug for støtte.
- Ved at gennemgå mit CV til specialistgodkendelsen har jeg genoplevet mit arbejdsliv og set, hvor jeg følte mig som rette ergoterapeut på rette sted. Den viden vil jeg bruge endnu mere bevidst til at arbejde der, hvor der er brug for mine kompetencer, siger hun.
- Se hvordan du kan blive godkendt som "specialist" eller "certificeret kliniker" i Ergoterapeutforeningens Specialistordning
- Læs interviewet med Helle Puggaard: Jeg anbefaler virkelig, at man søger
- Læs interviewet med Birgitte Godthjælp Povlsen og Alessia Campagner: Birgitte og Alessia fik den tavse viden frem