Hjem > Aktuelt > Nyheder > Jette Thuesen, Ergoterapeut, MHH, ph.d.

Jette Thuesen, Ergoterapeut, MHH, ph.d.

17. marts 2022
Forskning i rehabilitering, aldring og neurogenerative sygdomme samt rehabilitering og pallisation og rehabilitering og kræft.

Jette Thuesen

Ergoterapeut, MHH, ph.d.

Lektor, Institut for Sundhedstjenesteforskning SDU, Enhed for Brugerperspektiver og Borgernære Indsatser & Professionshøjskolen Absalon, Institut for Ernæring, Rehabilitering og Jordemoderkundskab, Programmet for Palliation og Hverdagsliv. Indtil 31.12.2021 seniorforsker ved REHPA

Min forskning har rehabilitering og brugerperspektiver som overskrift. Jeg er optaget af rehabilitering som begreb og praksis og som en særlig måde at møde mennesker med svækkelse, sygdom og funktionsevnenedsættelse på. Og jeg er optaget af, hvordan rehabilitering og andre institutionaliserede tilgange matcher hverdagsliv, erfaringer og håndteringer hos disse mennesker. Min videnskabelige tilgang er overvejende socialvidenskabelig, men jeg har siden min ph.d. i 2013 beskæftiget mig med et bredt spekter af metoder.

Her er nogle eksempler på min forskning.

Rehabilitering, aldring og neurodegenerative sygdomme: Postdocprojektet Demens og rehabilitering – med afsæt i brugernes perspektiver blev formelt afsluttet i 2020. Projektet, der var støttet af Veluxfonden, havde som formål at udvikle en model for rehabilitering ved demens i let til moderat grad, baseret på videnskabelig evidens, viden om aktuel praksis og viden om brugerperspektiver. I praksis publiceres der stadig på projektet. Senest er der indsendt en artikel om future-work, om hvordan ældre mennesker med demens aktivt forholder sig til fremtiden, og en artikel om organisatoriske narrativer i en rehabiliteringsorienteret demensindsats. Sammen med forskere fra netværket ReAble publicerede jeg sidste år en artikel, hvor vi diskuterer de teorier om aldring, der ligger under hverdagsrehabilitering. En artikel, jeg længe har haft lyst til at skrive. Alle rapporter, notater og artikler er tilgængelige på projektets hjemmeside på rehpa.dk. Arbejdet vil i de kommende år blive videreført i nye forsknings- og udviklingsprojekter, hvor vi blandt andet ønsker at afprøve kognitiv rehabilitering i danske kommuner. Er du interesseret i at høre om det, er du velkommen til at kontakte undertegnede. 

I 2020 var jeg projektleder på en national survey om livet med Parkinsons sygdom. Resultaterne omfatter svar fra 7.039 danskere med Parkinsons sygdom om funktionsevne, livskvalitet, tilbud om rehabilitering og udækkede behov.

Rehabilitering og palliation: I REHPA, Videncenter for Rehabilitering og Palliation, har jeg beskæftiget mig med rehabilitering og palliation i teori og praksis og hvorfor det giver så god mening at tænke rehabilitering og palliation sammen. Der er gennem årene publiceret en del artikler, bogkapitler og rapporter. Aktuelt er vi i gang med et scoping review om palliativ rehabilitering i projektet PREGOAL.

Rehabilitering og kræft: Ved lidt af et tilfælde blev jeg projektleder for REHPAs første nationale kortlægning af kræftrehabilitering i Danmark, der blev udgivet i 2017. I 2021 gennemførte vi en opfølgning, som er publiceret i en rapport fra januar 2022. Kortlægningen har fokus på behovsvurdering, konkrete indsatser, tværfagligt samarbejde og sammenhæng og koordination, og både sengeafdelinger og ambulatorier, terapiafdelinger og kommuner deltager.