Ledigheden faldt i hele 2014
Dermed er ledigheden for ergoterapeuter bemærkelsesværdig lav, fordi der typisk er en strukturel ledighed på mindst 2-3 pct. af den samlede arbejdsstyrke. Det dækker bl.a. over, at nyuddannede ofte først finder beskæftigelse efter en periode, at nogle oplever ”skifteledighed” mellem jobs samt, at der ikke er fuld geografisk mobilitet.
Momentum for ergoterapi
Næstformand Lene Barslund er godt tilfreds med den positive udvikling.
- Det er meget glædeligt, at ledigheden nu er den laveste i hele perioden fra 2011-2014, og det afspejler den stigende efterspørgsel efter ergoterapeuters viden og kompetencer, siger Lene Barslund.
Hun forklarer, at den lave ledighed vidner om et historisk interessant momentum for ergoterapi med stor politisk bevågenhed på, hvordan ergoterapeuter kan bidrage til rehabilitering, optimering af borgerens ressourcer, og sikring af den enkeltes forsørgelsesgrundlag mv.
- Det er fortsat foreningens opgave at fastholde og udvikle dette momentum og skabe endnu flere beskæftigelsesmuligheder. Derfor vil Etf også fremover initiere analyser af fremtidens arbejdsmarked og italesætte ergoterapiens potentiale over for arbejdsgivere, politikere og andre beslutningstagere, siger Lene Barslund.
Tilbud til ledige
Etf har flere tilbud til ledige medlemmer som f.eks. karriererådgivning, workshops og trainee-forløb for nyuddannede. Disse forløb kombinerer faglig relevant uddannelse og praktik på en arbejdsplads med henblik på ordinær beskæftigelse. Knap 80 pct. af de ergoterapeuter, som deltog i 2012-2014, fik job efterfølgende. De gode resultater betød, at ordningen blev forlænget til og med 2016.
- Planlægning af individuelle trainee-forløb er ressourcekrævende for Etf, men samtidig en rigtig god investering, som er gavnlig for både ledige og samfundsøkonomien. Derfor prioriterer Etf også tilbuddet fremadrettet, afslutter Lene Barslund.
Se udviklingen i fuldtidsledigheden for ergoterapeuter 2011-14
Læs mere om trainee-forløb her