Ligelønsdiskussionerne venter på OK21-afslutning
Forhandlingsfællesskabets forhandlingsudvalg udtalte allerede i slutningen af april:
"Danmark har et ligelønsproblem blandt andet som følge af, at vi i mange år har haft et kønsopdelt arbejdsmarked. Forhandlingsfællesskabet har gentagne gange forsøgt at adressere ligeløn ved overenskomstforhandlingerne. Men forhandlingerne foregår hver gang i et økonomisk jerngreb, hvor der slet ikke er midler nok til at løse de ligelønsproblemer, vi har.
Vi opfordrer derfor politikerne på Christiansborg til at invitere de offentlige parter til trepartsforhandlinger, som er en veletableret del af den danske model til at løse store samfundsmæssige udfordringer som fx ligelønsproblemerne. Trepartsdrøftelserne skal fx give et fælles afsæt for at vurdere omfanget og karakteren af uligeløn og give et økonomisk grundlag for overenskomstparternes efterfølgende aftaleindgåelse.”
Ligelønsopfølgningen på OK21 er påvirket af DSR’s proces, men det er stadig det samme spor, der følges.
I forligsinstitutionen gælder et særligt regelsæt, som betyder, at hovedorganisationen, det vil sige FH for DSR’s vedkommende, spiller en aktiv rolle.
Det er derfor naturligt, at det er FH og DSR, som er ”afsendere” på forslaget om en lønkomité. Etf og resten af AC er fuldt favnet af det forslag til lønkomité, som FH bidrog med for at understøtte DSRs mæglingsskitse fra forligsinstitutionen.
FH og AC er enige om lønkomitéforslaget, som også flugter ACs overvejelser om, at der skal udarbejdes analyser om lønrelationerne.
Det videre arbejde involverer alle offentlige parter inklusive Etf. Det forventes, at analyserne skal være færdige i maj 2022.
Regeringen – og alle andre - venter med andre ord nu på, at OK21 bliver afsluttet for alle, før man kan gå videre med den opfølgning, der allerede er aftalt.