Hjem > Aktuelt > Nyheder > Line Lindahl-Jacobsen

Line Lindahl-Jacobsen

9. marts 2023
Line Lindahl-Jacobsen skriver her kort om sin forskning.
  • Ergoterapeut, MPH, ph.d.
  • Docent og forskningsleder i forskningsmiljøet Hverdagsliv og sundhed
  • Professionshøjskolen Absalon
  • Lyt til artiklen

Efter i en række år at have fokuseret på udvikling af ergoterapifaglige indsatser inden for kræftrehabilitering og den palliative indsats, har jeg nu valgt at fokusere mere bredt på indsatser rettet mod livet med kronisk sygdom.

Grundlæggende er jeg interesseret i udækkede behov - og aktuelt er jeg optaget af, at mennesker, som lever med diabetes, ikke i tilstrækkeligt omfang får hjælp til at opretholde et meningsfuldt hverdagsliv. Jeg tror på, at ergoterapeutiske indsatser kan muliggøre aktivitet og øge livskvaliteten for denne målgruppe. Omfanget af diabetes — og livsstilssygdomme i øvrigt — er stærkt stigende, og området er præget af social ulighed. Derfor fokuserer jeg på at udvikle og evaluere indsatser, som supplerer de eksisterende tilbud til mennesker med diabetes, med særligt fokus på mennesker i sårbare positioner.

Udover at arbejde som forsker, er jeg også forskningsleder på Professionshøjskolen Absalon.

Forskningsmiljøet på Absalon

I forskningsmiljøet Hverdagsliv og Sundhed tilknyttet ergoterapeutuddannelsen på Professionshøjskolen Absalon er vi interesserede i, hvordan vores forskning kan understøtte et meningsfuldt hverdagsliv for dem, som lever med en kronisk sygdom. Vi udvikler forskningsprojekter i samarbejde med praksis med det formål at forbedre den praksis, som vi uddanner vores studerende til.

Vi har udviklet tre forskningsprogrammer, som rummer ølgende igangværende forskningsprojekter:

  • Craft som sundhedsfremmende indsats
  • Kronisk sygdom og egenomsorg
  • Ældreliv.

De tre programmer ledes af henholdsvis Elise Bromann Bukhave, Jesper Larsen Mærsk og Tania Aniol Hansen.

De tre forskningsprogrammer 

I ”Craft som sundhedsfremmende” indsats fokuserer vi på craft-aktiviteters effekt på trivsel og mental sundhed, og på udvikling af indsatser inden for rehabilitering og sundhedsfremme med craft som et vigtigt element. Vi arbejder p.t. med målgrupper som f.eks. borgere med hjertesygdom og borgere med kræft. Vi samarbejder med bl.a. kommunale og regionale aktører og med flere faggrupper, og brugerinvolvering er central.  

I programmet for ”Kronisk sygdom og egenomsorg” er der fokus på at understøtte mennesker med kronisk og livstruende sygdom til bedre egenomsorg og i at skabe muligheder for et meningsfuldt hverdagsliv på trods af sygdom. Der er særligt fokus på mennesker i sårbare positioner — og vi arbejder med målgrupper som f.eks. mennesker med diabetes (både type 1 og type 2) og kræft.

Programmet for ”Ældreliv” har fokus på forskning relateret til de udfordringer, mennesker lever med i den sidste del af livet. Her arbejder vi på, at målgrupperne kan leve et meningsfuldt hverdagsliv trods de udfordringer, de møder i ældrelivet. Det drejer sig bl.a. om multisygdom og om aldersbetingede lidelser. Målgruppen er såvel ældre som pårørende, og vi har p.t. særligt fokus på mennesker med demens.

De tre programmer har visse overlap og rummer hele aldersspændet — fra børn og familier til voksne og ældre.

Vi samarbejder med en række aktører, herunder regioner og kommuner, samt universiteter og andre forskningsmiljøer. Men først og fremmest samarbejder vi med de målgrupper, som vi udvikler projekter til, altså patienter, borgere og pårørende.