Marc Sampedro Pilegaard Ergoterapeut, cand.scient.san, ph.d.
Marc Sampedro Pilegaard
Ergoterapeut, cand.scient.san, ph.d.
Lektor og uddannelsesleder for Den Sundhedsfaglige Kandidatuddannelse
Forskningsgruppen for Brugerperspektiver og Borgernære indsatser, Forskningsgruppen for Aktivitetsvidenskab Syddansk Universitet
Min forskning fokuserer særligt på at udvikle og evaluere borgernære og aktivitetsorienterede interventioner til mennesker, der lever med kræft. Vi ved fra eksisterende forskning, at unge voksne fra 18-39 år med kræft sammenlignet med andre aldersgrupper oplever andre problemer og behov med hverdagens aktiviteter, og det er derfor nødvendigt med en målrettet rehabiliterende intervention til målgruppen. I projektet Young Adults Taking ACtion (YATAC) er vi derfor igang med at udvikle en rehabiliterende intervention til unge voksne med kræft. Projektet består af fire studier: 1) Et Group Concept Mapping-studie (GCM), der undersøger, hvad unge voksne med kræft har brug for af indsatser med henblik på at vende tilbage til hverdagen, 2) et scoping review, der identificerer bedste viden om rehabiliterende indsatser til målgruppen, 3) et modelleringsstudie, der beskriver udviklingen af interventionen og 4) et feasibilitystudie, der afprøver interventionen.
Udover YATAC-projektet er vi igang med at udvikle og evaluere en ressource-orienteret, rehabiliterende og palliativ intervention til mennesker med fremskreden kræft. Interventionen skal sikre bedre livskvalitet og aktivitetsbalance samt give mere glæde og energi i hverdagen, og projektet kalder vi Balance, Aktivitet og Livskvalitet (BAL). Forskning viser, at mennesker med fremskreden kræft i højere grad ønsker en indsats, der har fokus på deres ressourcer og hvad der skaber glæde, fremfor at have fokus på problemer og hvad de ikke længere er i stand til at udføre. Interventionen er udviklet på baggrund af eksisterende forskning, kliniske erfaringer og input fra et brugerpanel bestående af mennesker med kræft. Interventionen er afprøvet i REHPA’s forskningsklinik og består af 16 sessioner i et 7-dages ophold. Sessionerne varetages af et tværfagligt team. I starten af forløbet fokuseres der på at lære hinanden at kende og få indblik i hinandens hverdag, hvorefter deltagerne engagerer sig i forskellige fysiske og kreative aktiviteter. Sidst i forløbet lægges en plan for, hvordan de får implementeret det, der har givet dem glæde.
Sidst men ikke mindst er jeg i gang med et internationalt projekt, der har til formål at undersøge erfaringer med effektive og relevante ergoterapeutiske interventionskomponenter til mennesker med palliative behov. Vi rekrutterer ergoterapeuter fra Europa og resten af verden til at deltage i et GCM-studie. Hensigten er at opnå international konsensus på en forskningsagenda for ergoterapeutiske interventionsstudier på det palliative område. Dette kan danne grundlag for en senere cross-national effekt- og kosteffektevaluering.
Ovenstående illustrerer, at min forskning fokuserer på at sammensætte effektive interventioner, der kan mulliggøre aktivitet og livskvalitet trods livstruende sygdom. I alle studier indgår ergoterapeuter som en vigtig del af den tværfaglige indsats, og interventionsprogrammerne har fokus på aktivitet som et væsentligt omdrejningspunkt både som middel og mål.