Mestre i at klæde plejecentrene på
Af Per Bøjgaard Sørensen
- Må man gerne selv vaske sine egne strømper her?
Spørgsmålet kom ifølge ergoterapeut, lektor og PhD Mette Andresen fra en ældre kvinde, som netop var flyttet ind på et plejecenter og gerne ville blive med at vaske sine nylonstrømper, som hun altid havde gjort.
Til inspirations- og debatmødet ’Ergoterapi og plejekultur’ d. 17. februar i Odense fortalte Mette Andresen i sit oplæg om eksemplet, som er typisk for, hvordan mange plejecentre kan få et endnu bedre blik for, hvad de ældre selv kan og vil. Og netop ergoterapeuter er mestre i at klæde institutionerne på til den opgave.
- Vi har redskaberne til opfange og identificere de meningsfulde aktiviteter for den enkelte ældre, og vores fornemste opgave er at supervisere og kompetenceudvikle personalet på plejecentrene, så de ældres aktiviteter støttes i dagligdagen. For meningsfulde aktiviteter er afgørende for sundheden uanset alder og funktionsniveau, sagde Mette Andresen til mødet.
Bag arrangementet ’Ergoterapi og plejekultur’ stod Ergoterapeutforeningen Region Syd, Ergoterapifagligt Selskab for Geriatri og Gerontologi samt Ergoterapeutuddannelsen på UC Lillebælt. Mere end 50 deltagere var mødt op for at høre oplægget fra lektoren og give deres erfaringer videre til hinanden.
Ny udvikling
Og den vidensdeling blandt ergoterapeuter er der brug for som aldrig før. Indtil for blot et år siden var der færre ergoterapeuter på de danske plejecentre end for 10 år siden, og de arbejder ofte alene på institutionerne. Men der er det seneste år sket en ny udvikling, hvor ergoterapeuter igen får foden indenfor på plejecentrene blandt andet på grund af ’Ældremilliarden’, som betyder, at mange kommuner ansætter flere ergoterapeuter på institutionerne.
- Det er det største vækstområde i vores region, og der har faktisk aldrig har været så mange ergoterapeuter som nu, sagde Anna-Marie Laustsen, formand i Ergoterapeutforeningen Region Syd, til debatmødet.
Udviklingen sker i takt med, at der er kommet langt mere fokus på hverdagsrehabilitering og større krav om en meningsfuld hverdag med selvbestemmelse og livskvalitet - både fra de ældre selv og fra deres pårørende. Det kræver løbende kompetenceudvikling blandt ergoterapeuter, ifølge Mette Andresen.
- Vi må gerne blive endnu mere opmærksomme på det unikke, vi har at tilbyde plejecentrenes beboere og ansatte. Og med hensyn til hele rehabiliteringsbølgen har ergoterapeuter for eksempel med COPM et redskab, som gør os særlig vigtige på plejecentrene.