Ny alliance skal styrke retssikkerheden på handicapområdet
Retssikkerheden på handicapområdet har længe været under kritik. Serviceniveauet i kommunerne er meget forskelligt, mange borgere venter urimeligt længe på afgørelser, og alt for mange sager ender i klagesager, hvor afgørelserne bliver omgjort.
Det er urimeligt både for borgeren og for de myndighedspersoner – herunder ergoterapeuter – der kan risikere at stå i et krydspres med en professionel vurdering af borgeren på den ene side og en kommunal økonomi og tårnhøje sagsbunker på den anden side.
- Vi er gået med i retssikkerhedsalliancen af to årsager. Dels for at forbedre retssikkerheden på handicapområdet og dels for at forbedre arbejdsforholdene for medarbejder i myndighedsopgaverne. De to ting hænger jo sammen, siger Tina Nør Langager og fortsætter:
- Der er mange forskellige perspektiver og ønsker fra de forskellige repræsentanter i alliancen. I Ergoterapeutforeningen har vi primært tre perspektiver. Vi har et forebyggende perspektiv. Vi har fokus på det gode samarbejde mellem sagsbehandler og borger. Og vi har fokus på, at afgrænsningscirkulæret på hjælpemiddelområdet skal moderniseres. Med andre ord er vi optagede af at sikre bedre forhold i sagsbehandlingen til gavn for både sagsbehandleren og borgeren.
Baggrund og fakta
Siden Strukturreformen i 2007 har kommunerne haft det fulde myndigheds- og finansieringsansvar for handicapområdet. Der har løbende været rejst kritik af retssikkerheden på socialområdet fra handicaporganisationerne. KL og DH har derfor taget initiativ til at etablere Retssikkerhedsalliancen.
Formålet med Retssikkerhedsalliancen er at skabe et fælles forum for alle de parter, der har en aktie ind i problemerne på området. Konkret skal medlemmerne af alliancen afdække retssikkerhedsproblematikker, årsager hertil samt udarbejde forslag til konkrete løsninger på kort sigt og lang sigt, som kan styrke retssikkerheden for mennesker med nedsat funktionsevne.
Retssikkerhedsalliancens medlemmer er en bredt sammensatgruppe af aktører på området, som blandt andet omfatter: KL og repræsentanter fra kommunerne, DH og DH’s medlemsorganisationer, Etf, Dansk Socialrådgiverforening, Ligeværd, Den Uvildig Konsulentordning på Handicapområdet, Institut for Menneskerettigheder, Børne- og Kulturchefforeningen, Socialchefforeningen, HK Kommunal og Det Centrale Handicapråd.
Retssikkerhedsalliancens mål er at udarbejde indikatorer for både kort- og langsigtede løsninger og at sikre at disse implementeres. Arbejdet i alliancen er opdelt i to faser – en kortsigtet og en langsigtet.
Målet for den kortsigtede fase er at udarbejde konkrete forslag til retssikkerhedstiltag med fokus på at styrke sagsbehandlingen og visitationen.
Målet for den langsigtede fase er, at retssikkerhedsalliancen udarbejder forslag til en retssikkerhedspakke med henblik på politisk aftale i 2022. Forslagene i retssikkerhedspakken vil bl.a. være centreret om at styrke samarbejdet og tilliden mellem kommune, borger og pårørende, at styrke fagligheden i sagsbehandlingen og borgernes indflydelse på valg af indsats styrkes, og at lovgivningen på visse områder forenkles.
Retssikkerhedsalliancens arbejde påbegyndtes marts 2021 og fortsætter indtil videre frem til udgangen af 2022.