Hjem > Aktuelt > Nyheder > Ny hvidbog om rehabilitering

Ny hvidbog om rehabilitering

30. marts 2022
Rehabiliteringsforum Danmark, REHPA, DEFACTUM og VELUX FONDEN lancerer onsdag den 30. marts en ny Hvidbog om rehabilitering med en ny definition af rehabiliteringsbegrebet. Flere end 200 – herunder ergoterapeuter – fra uddannelse, praksis og forskning, har bidraget til arbejdet. Seniorforsker og ergoterapeut Jette Thuesen er medforfatter på hvidbogen.

Der er sket meget på rehabiliteringsområdet, siden den første Hvidbog om rehabilitering blev udgivet tilbage i 2004. Vi har en demografi, hvor flere ældre lever længere og overlever længere med kroniske sygdomme. Flere bliver diagnosticeret med psykiske lidelser, og vi har flere børn og unge med behov for behandling.

Rehabiliteringsområdet har udviklet sig, og forskerne har fået en større viden om effekten af rehabiliteringsindsatsen indenfor flere grupper i befolkningen, også i et forebyggende og erhvervsrettet perspektiv – og med rette:

- Formålet med rehabilitering er grundlæggende, at borgeren opnår bedst mulig deltagelse, selvbestemmelse, mestring og så høj grad af selvoplevet livskvalitet som muligt i hverdagen. Den rehabiliterende tilgang er nødvendig for at imødekomme den demografiske udfordring, og jeg er derfor meget tilfreds med, at rehabiliteringsbegrebet i den ny hvidbog har gennemgået en revidering og fornyelse, så den er tilpasset udviklingen og afspejler de aktuelle behov, siger Margrethe Boel, næstformand i Ergoterapeutforeningen og næstformand i Rehabiliteringsforum Danmark.

Hvidbogen har da også særlig interesse for ergoterapeuter, der arbejder med alle dele af rehabilitering. Den nye hvidbog giver en status på rehabilitering i dag og på hvad der er af væsentlige udfordringer på området. Forskellige rammebetingelser, opgaver, tilgange, referencerammer og sprog karakteriserer området. Hvidbogen belyser sammenhænge og organisering på tværs af enheder, sektorer og velfærdsområder. Ligeledes præsenterer hvidbogen en ny opdateret forståelse og definition af rehabilitering, som der er enighed om på tværs af sektorer, velfærdsområder og civilsamfund. Hvidbogen afsluttes med fem anbefalinger til fremtidens rehabilitering.

 - Jeg håber, at fornyelsen vil føre til, at rehabilitering får en endnu stærkere plads i samfundet, hvor rigtig mange borgere fortsat ikke bliver tilbudt rehabilitering. Der er behov for samskabende indsatser, og at rehabiliteringsindsatserne bliver ensartede og systematiske, samt et endnu større fokus på borgerens individuelle behov, siger Margrethe Boel.

Arbejdet er som udført af en tværgående ekspertgruppe med repræsentanter fra beskæftigelses-, sundheds-, social- og undervisningsområderne samt personer og pårørende med erfaring fra rehabilitering, herunder som nævnt en række ergoterapeuter.

- Jeg vil gerne på Ergoterapeutforeningens vegne rette en stor tak til alle de ergoterapeuter der har bidraget i arbejdet, og særligt vil jeg takke Jette Thuesen, for hendes store arbejde i sekretariatsgruppen. Jette er medforfatter på den nye hvidbog og har været en af de drivende kræfter i arbejdet. Det skylder vi hende stor tak for”, siger Margrethe Boel.

Som opfølgning på lanceringen afholdes den 14. nationale rehabiliteringskonference den 12. maj med temaet “Rehabilitering i Danmark 2022 - hvor er vi på vej hen?" Læs mere om konferencen her

Også på Ergo22 – Ergoterapeutforeningens store fagkonference den 1. -2. juni – vil det være muligt at høre mere om den nye Hvidbog om rehabilitering i en round table-session den 2. juni. med deltagelse af bl.a. Jette Thuesen. Læs mere og tilmeld dig konferencen her

FAKTA

Definition af rehabilitering fra den ny Hvidbog om rehabilitering udgivet af Rehabiliteringsforum Danmark i 2022:

Rehabilitering er målrettet personer, som oplever eller er i risiko for at opleve begrænsninger i deres fysiske, psykiske, kognitive og/eller sociale funktionsevne og dermed i hverdagslivet. Formålet med rehabilitering er at muliggøre et meningsfuldt liv med bedst mulig aktivitet og deltagelse, mestring og livskvalitet. Rehabilitering er en samarbejdsproces mellem en person, pårørende, professionelle og andre relevante parter. Rehabiliteringsindsatser er målrettede, sammenhængende og vidensbaserede med udgangspunkt i personens perspektiver og hele livssituation.

 

Definition af rehabilitering fra den første danske Hvidbog om rehabilitering udgivet af Marselisborg Centret i 2004:

”Rehabilitering er en målrettet og tidsbestemt samarbejdsproces mellem en borger, pårørende og fagfolk. Formålet er, at borgeren, som har eller er i risiko for at få betydelige begrænsninger i sin fysiske, psykiske og/eller sociale funktionsevne, opnår et selvstændigt og meningsfyldt liv. Rehabilitering baseres på borgerens hele livssituation og beslutninger og består af en koordineret, sammenhængende og vidensbaseret indsats”.