Ny klinisk kvalitetsdatabase om Parkinson
Databasen, der er et helt nyt initiativ, skal være med til at afdække forskelle i indsatser på tværs af regioner og kommuner og dermed sikre, at der bliver mere ensartet rehabilitering af Parkinsonpatienter, som integrerer alle aktører i patientens (borgerens) forløb.
Da Ergoterapifagligt Selskab for Neurorehabilitering – sammen med andre faglige selskaber – stillede forslaget til RKKP, skete det fordi selskabet ser vigtigheden af at få belyst rehabiliteringstilbud, som har fokus på de parkinsonspecifikke udfordringer, her især de non-motoriske symptomer, som påvirker især ADL - og kognitive funktioner. Formand for selskabet, Peter Vögele, siger:
- Databasen, som skal monitorere Parkinsonramte personers forløb mellem de forskellige sundhedsaktører på tværs af sektorer, vil medføre en øget kvalitet i diagnosticering og personcentreret behandling og rehabilitering for denne gruppe. Især RKKP´s. Der er et klart behov for en mere målrettet indsats på tværs af alle regioner. Det viser blandt andet rapporten ”Livet med Parkinson og behovet for rehabilitering”, som Rehpa - Videncenter for Rehabilitering og Palliation har udarbejdet. Vi har i vores henvendelse til RKKP haft fokus på at kunne opfylde hensigten om, at databaserne skal gå på tværs af sektorer og dække hele sundhedsvæsenet, fordi det skal være muligt at belyse kvaliteten i hele patientforløbet.
Prioritering af oprettelse af Parkinson-databasen sker derfor også med særlig henvisning til det tværfaglige og tværsektorielle islæt i tilrettelæggelse af behandling og pleje af en stor patientgruppe med alvorlig tilstand. Det forberedende arbejde, som en bred kreds af aktører – herunder også Parkinsonforeningen – står bag, har fået stor anerkendelse og været afgørende for, at beslutningen om etableringen af databasen er truffet.
- I EFS Neurorehabilitering har vi fokus på, at alle Parkinsonramte personer bør vurderes i forhold til, om de har behov for målrettede rehabiliteringsindsatser. Vi mener, der skal være øget fokus på de nonmotoriske symptomer som fx søvnforandringer, mangel på energi og initiativ, kognitive følger og problemer med at spise og drikke, så symptomer kan afdækkes tidligt og arbejdes målrettet med, siger Peter Vögele.
Arbejdet med at etablere en styregruppe går i gang snarest muligt. Data fra de tværfaglige indsatser bør optimalt kunne trækkes fra både fra sygehusenes og kommunale indberetninger og evt. samkøres med fx henvisninger til fysioterapi i den vederlagsfri sektor.
RKKP driver i øjeblikket 80 kliniske kvalitetsdatabaser og ergoterapeuter sidder med i en række styregruppef. Du finder RKKP's database her
Er du i øvrigt interesseret i kvalitetsarbejde, kan du deltage i webinar i ETF den 13. juni kl. 14.00, hvor du kan høre mere om datadrevet sundhed i ergoterapi.
- Tilmeld dig webinaret her.