Ny politisk aftale skal sikre bedre arbejdsmiljø
Regeringen, SF og Enhedslisten har indgået en aftale om udmøntning af midler i Fonden for Forebyggelse og Fastholdelse med særligt fokus på forebyggelse af vold og nedslidning på jobbet.
Lene Barslund, næstformand, glæder sig over aftalen:
- Det er rigtig vigtigt, at også landspolitikerne prioriterer at investere i et godt og sikkert arbejdsmiljø. Det samme er sket ved de nyligt afsluttede overenskomstforhandlinger mellem Forhandlingsfællesskabet og de offentlige arbejdsgivere. Her har Ergoterapeutforeningen været med til at aftale tiltag, som skal understøtte arbejdspladserne i deres arbejde for et bedre psykiske arbejdsmiljø.
Til gavn for ergoterapeuter
De 135 millioner i den landspolitiske aftale er fordelt på mange forskellige initiativer henover 2015 - 2018. Ergoterapeuter vil primært få gavn af følgende initiativer:
- Videreførelse af kampagnen ”Forebyg vold på jobbet”, som Videncenter for Arbejdsmiljø står bag. Kampagnen ville ellers være udløbet ved udgangen af dette år.
- Forlængelse af de nuværende forebyggelsespakker fra Fonden for Forebyggelse og Fastholdelse. Her kan ergoterapeuter få glæde af de forebyggelsespakker, som er målrettet hospitalsansatte samt døgninstitutioner og hjemmepleje med fokus på forebyggelse af vold. For døgninstitutioner og hjemmepleje desuden også med fokus på kollegial sparring.
- Arbejdstilsynet vil i samarbejde med arbejdsmarkedets parter udarbejde en pjece med anbefalinger til virksomhederne om forebyggelse af seksuel chikane på arbejdspladsen. Herudover bliver der afholdt to konferencer, hvor der sættes fokus på problemet.
- Arbejdsskadestyrelsen får midler til at opretholde deres indsats for at understøtte, at flere tilskadekomne bliver fastholdt på arbejdsmarkedet.
- Mennesker, der kommer til skade på deres arbejde, kan blive visiteret til en helbredsundersøgelse ved de Arbejdsmarkedsmedicinske klinikker (AMK). Fremover skal AMK også vurdere den enkeltes fremtidige erhvervsevne i forbindelse med undersøgelsen.
Målgruppen bør være bredere
Ud over de nævnte initiativer, som også kan komme ergoterapeuter til gode, er der flere initiativer, som retter sig mod særligt nedslidningstruede brancher. Ergoterapeuter indgår ikke som en del af disse brancher. Til det siger Lene Barslund:
- Ergoterapeutforeningen anerkender, at der er brancher, hvor medarbejderne er mere nedslidningstruede end ergoterapeuter generelt set er. Men det ændrer ikke ved, at der også er mange ergoterapeuter som qua deres jobfunktion er nedslidningstruede. Vi kan derfor ønske os, at målgrupperne for indsatsen i flere af forebyggelsespakkerne kan gøres bredere, så også arbejdspladser og faggrupper uden for de traditionelt nedslidningstruede brancher kan blive tilgodeset.