Hjem > Aktuelt > Nyheder > Nyt nationalt kvalitetsprogram

Nyt nationalt kvalitetsprogram

20. april 2015
Regeringen har netop præsenteret et nyt kvalitetsprogram for sundhedsområdet for 2015-2018. Programmets mål er at understøtte en udvikling i sundhedsvæsenet med en forbedret sundhedstilstand i befolkningen, høj patientoplevet og erfaret kvalitet samt lave omkostninger pr. behandlet borger. Ergoterapeutforeningen er positiv over for sundhedsministerens udspil.

Programmet markerer en nytænkning med færre bureaukratiske proceskrav og i stedet øget fokus på konkrete mål og resultater, der giver mening for både patienter og personale i sundhedsvæsenet.  For at realisere målet foreslås det bl.a., at akkrediteringen efter Den Danske Kvalitetsmodel på de offentlige sygehuse udfases med udgangen af 2015. I stedet for omfattende præcise og detaljerede standarder skal der opstilles få politisk fastlagte, ambitiøse og nationale kvalitetsmål.

Lokalt definerede kvalitetsmål

Ergoterapeutforeningen stiller sig positiv over for udspillet.

- Programmet indeholder en række velbegrundede intentioner og mål, siger Gunner Gamborg, formand for Ergoterapeutforeningen. Det er glædeligt - og nødvendigt - at erstatte tidskrævende proceskrav med nogle få udvalgte nationale kvalitetsmål, som skal understøttes af lokalt definerede delmål. En realisering af programmet vil betyde, at medarbejderne i højere grad får medejerskab og rum til kvalitetsarbejdet. Men det kræver fortsat ledelsesmæssig fokus, vurderer Gunner Gamborg.

- At regeringen vil slanke bureaukratiet ved at udfase kvalitetsmodellen i sygehusregi, kan være fornuftig, fortsætter han, men understreger samtidig, at der også er brug for en mere generel oprydning i unødvendige dobbeltregistreringer og vejledninger samt ineffektive processer, som tager tiden væk fra den direkte patientkontakt.

- Etf’s hospitalsundersøgelse fra i år viser, at hele 6 ud af 10 angiver, at noget af den tid, som bruges til dokumentation, er unødvendig. Meningsfulde og enkle kvalitetsmål- og standarder er derfor efterspurgte blandt ergoterapeuter i praksis, siger Gunner Gamborg. 

Lærings- og kvalitetsteams

Regeringens kvalitetsprogram indeholder også forslag om, at der indføres såkaldte lærings- og kvalitetsteams. De skal bidrage til at løfte kvaliteten på udvalgte områder. Ambitionen er, at gode resultater og viden om, hvad der virker bedst, udbredes hurtigst muligt i hele landet.

En centralt del er at bruge kliniske eksperter, der har opnået særlig gode resultater.

- En udbredelse af bedste praksis ved udgående kvalitetsteams kan også være et nyttigt supplement til f.eks. implementering af de kliniske retningslinjer, så flest mulige borgere får gavn og glæde af ny viden. Det er dog afgørende, at de ekstra ressourcer sættes ind, hvor behovet er størst og i et godt samarbejde med frontpersonalet inden for rammer af den lokale kontekst, siger Gunner Gamborg.

Udrulning af regeringens kvalitetsprogram

Programmets ramme og forankring skal udvikles løbende og konkretiseres i tæt dialog og samarbejde med alle dele af sundhedsvæsenet, herunder regioner, kommuner, patientforeninger og de faglige miljøer.

- Etf ser frem til at blive inddraget i det videre arbejde med bl.a. at udvikle og monitorere lokale kvalitetsmål, afslutter Gunner Gamborg.

Læs mere på Sundhedsministeriets hjemmeside

Relaterede nyheder