Hjem > Aktuelt > Nyheder > Özlem Cekic: Tre spørgsmål til politikerne fra Etf

Özlem Cekic: Tre spørgsmål til politikerne fra Etf

11. maj 2015
Mens vi venter på, at statsminister Helle Thorning-Schmidt udskriver valg har Etf sendt tre spørgsmål, der har relevans for ergoterapiområdet, til alle partiers social- og sundhedspolitiske ordførere. Nu kan du læse, hvad SF's Özlem Cekic har svaret.
Christiansborg
Mens vi venter: Etf har sendt spørgsmål til politikerne, som er relevante for ergoterapi i Danmark. Foto: Colourbox

Uagtet hvilket parti de politiske ordfører repræsenterer, er vi interesseret i at kende deres politiske holdning til områder, der vedrører ergoterapeuter og ergoterapi.

Det har vi spurgt politikerne om

 

1. Rehabilitering på ældreområdet

Det er i år blevet indført, at kommunerne skal tilbyde borgerne rehabiliteringsforløb inden kompenserende hjælp hvis det vurderes, at borgeren har et potentiale for forbedret funktionsevne, som kan betyde behov for mindre hjælp. Hvilke muligheder og begrænsninger ser du, at der er ved rehabilitering på ældreområdet

2. Sundhedsfaglig rehabilitering i beskæftigelsesindsatsen

Alle kommuner har fået pligt til at oprette tværfaglige rehabiliteringsteam, der skal behandle sager om ressourceforløb, fleksjob eller førtidspension. Rehabiliteringsteamet er sammensat af repræsentanter fra forskellige forvaltningsområder i kommunen fx. beskæftigelsesområdet, socialområdet, sundhedsområdet og undervisningsområdet. Bør der være mere fokus op på sundhedsfaglig rehabilitering i beskæftigelsesindsatsen? Og hvorfor/hvorfor ikke?

3. Aktiviteter for patienterne i psykiatrien

De seneste år har Folketinget arbejdet for at ligestille psykiatri og somatik, hvilket vi har set i sundhedsaftalerne og forhåbentlig kommer til at se i forhold til ret til en genoptræningsplan i psykiatrien. Der blev således afsat 2,2 mia. til prioritering af psykiatrien i forbindelse med satspuljeforliget i 2014. I den forbindelse blev der også specifikt afsat penge til at ansætte flere ergoterapeuter og fysioterapeuter i den regionale psykiatri. Hvilken rolle kan du, som politiker på Christiansborg spille i forhold til at få mere fokus på aktiviteter for patienterne i psykiatrien?

Svar fra Stine brix, EL

Selvom der efterhånden er gået valgkamp i den politiske dagorden, og der er travlhed blandt de folkevalgte begynder svarene at komme ind fra de adspurgte social- og sundhedsordførere.

Vi har nu modtaget svar fra er SF' sundhedsordfører, Özlem Cekic. Hun svarer:

Hvilke muligheder og begrænsninger ser du, at der er ved rehabilitering på ældreområdet?

- Jeg tror, det er vigtigt, at fokus er på den ældres ønsker og potentialer, og ikke på hvilken hjælp kommunen eventuelt ville kunne spare. Det er fantastisk tilbud at hjælpe de ældre til at blive stærkere og mere funktionsdygtige. Men det skal aldrig blive tvang eller ubehageligt pres for den ældre

Bør der være mere fokus op på sundhedsfaglig rehabilitering i beskæftigelsesindsatsen? Og hvorfor/hvorfor ikke?

Jeg synes, det er vigtigt at sikre, at der er ordentlig sundhedsfaglig kompetence til stede i rehabiliteringsteamene. Det er vigtigt, at der bliver taget de rette hensyn og givet de rette tilbud til syge borgere. Det var også noget SF kæmpede for under forhandlingerne. Borgerne bør have den hjælp, der skal til for at kunne komme sig og eventuelt komme tilbage på arbejdsmarkedet. Men ingen skal presses over deres formåen, så de risikerer at blive endnu mere syge.

Hvilken rolle kan du, som politiker på Christiansborg spille i forhold til at få mere fokus på aktiviteter for patienterne i psykiatrien?

- Jeg var selv med til at få afsat midlerne til at ansætte flere ergoterapeuter og fysioterapeuter i den regionale psykiatri. Det var jeg, fordi jeg mener, det er ekstremt vigtigt at huske på, at der er brug for tværfaglighed, når man skal hjælpe sindslidende til at komme sig. At være aktiv og bevæge sig er mindst lige så vigtigt som at få den rette terapi eller de rigtige piller. Når patienter er inaktive opstår der meget lettere frustrationer, der kan lede til konflikter eller i det hele taget forværring af den psykiske tilstand. Hvis vi skal minimere brugen af tvang i psykiatrien, skal vi tænke bredere. Vi ved fra forskningen, hvad fysisk aktivitet og meningsfulde aktiviteter betyder i den forbindelse, og derfor er det utroligt vigtigt for mig, at fysioterapeuter og ergoterapeuter blev skrevet ind i psykiatriaftalen. Det er et område, jeg vil blive ved med at have fokus på, når der skal kanaliseres midler til psykiatrien.

Etf vil løbende bringe nyheder med svar fra politikerne efterhånden, som de kommer i hus.

De adspurgte politikere er

  • Flemming Møller Mortensen, sundhedsordfører, S
  • Liselott Blixt, sundhedsordfører, DF
  • Özlem Cekic, sundhedsordfører, SF
  • Simon Emil, sundhedsordfører, LA
  • Sophie Løhde, sundhedsordfører, V
  • Stine Brix, sundhedsordfører, EL
  • Daniel Rugholm, sundhedsordfører, K
  • Marlene Borst Hansen, sundhedsordfører, RV
  • Niko Grünfeld, sundhedsordfører, A