Regionerne forslår at oprette fem regionale hjælpemiddelcentre
Danske Regioner vil gerne oprette fem regionale hjælpemiddelcentre, som skal drives af både regioner og kommuner i et forpligtende samarbejde. Danske Regioner forklarer, at formålet er, at borgerne skal have en mere effektiv og sammenhængende service, når de har brug for et hjælpemiddel. Det er værd at bemærke, at det kun er et politisk forslag fra regionerne. Det er således ikke sikkert, at forslaget vil blive realiseret.
I Ergoterapeutforeningen har man i en årrække arbejdet for at forbedre de problemer, der er med afgrænsningscirkulæret og ventetider på afgørelser på hjælpemiddelområdet. Mange af medlemmerne, der sidder som sagsbehandlende ergoterapeuter, føler sig samtidig pressede, fordi de ikke har rammerne til at levere den service, som de gerne vil.
- Der er alt for mange borgere, som i dag er kastebold mellem kommuner og regioner. Det kan og skal gøres bedre for borgeren, siger Tina Nør Langager, formand for Ergoterapeutforeningen og fortsætter:
- Kommunerne er pressede på økonomi. Det er vores oplevelse, at normeringen på området ikke er fulgt med den øgede efterspørgsel på hjælpemiddelområdet. Det betyder, at sagsbehandlerne mange steder oplever, at de borgere, de prøver at hjælpe, har urimeligt lange ventetider, siger hun.
Tina Nør Langager understreger, at det vigtigt at hjælpemiddelformidlingen primært ligger i kommunerne tæt på borgeren, men det er glædeligt, at Danske Regioner forsøger at tage hånd om samarbejdsproblemerne.
- Jeg tolker det som en nødvendig opprioritering af hjælpemiddelområdet, der virkelig er brug for. Men det skal medføre øget kvalitet af hjælpemiddelformidlingen både i kommuner og regioner – det vil sige blandet andet bedre forhold for sagsbehandlerne og kortere ventetider, siger hun.
Viden skal følge med
Regionerne understreger, at de ønsker at højne kvaliteten og samle viden. Det har ergoterapeuter og borgere også påpeget, kan være en god idé. Der kommer hele tiden nye hjælpemidler, og det kan være svært at kende alle produkter i en enkelt kommune.
- Det er vigtigt, at man også samler viden, siger Tina Nør Langager og fortsætter:
- Hvis forslaget realiseres, forventer vi, at intentionen er, at centrene skal fungere som videnscentre. Og det er vigtigt, at der stadig følger specialiseret ergoterapeutisk viden med, understreger hun.
Danske Regioners udspil har en god intention, men det er ikke konkret, og der er stadig mange spørgsmål, som mangler at blive besvaret. Fx har Danske Regioner slet ikke forholdt sig myndighedsopgaven.
Ergoterapeutforeningen vil nu tage kontakt til både kommuner og regioner for at blive inddraget i en kommende proces, hvis det viser sig, at hjælpemiddelområdet skal ændres.
Baggrund og fakta
Regionerne har på deres generalforsamling maj 2021 forslået at etablere fem hjælpemiddelcentre, som drives af regioner og kommuner i et forpligtende samarbejde. Formålet er at give borgerne en effektiv og sammenhængende service, når de har brug for et hjælpemiddel.
Centrene skal være udgangspunktet for at skabe mere sammenhæng mellem kommuner og regioner, ligesom de skal gøre visitationspraksis på området mere ensartet. Det er begge dele noget, som vil kræve et tættere samarbejde mellem kommuner og regioner, ligesom der formentlig vil være behov for at fjerne barrierer i lovgivningen på området.
Sammen med hjælpemiddelcentrene foreslår Danske Regioner også at oprette en liste over hjælpemidler, som sundhedspersonalet frit kan visitere borgere til, uden at de først skal igennem et afklaringsforløb.
De mest almindelige hjælpemidler, som regionerne udleverer, er for eksempel badebænke, toiletforhøjere, manuelle kørestole og rollatorer.
De fem hjælpemiddelcentre skal gøre det nemmere at hente og aflevere et hjælpemiddel, ligesom borgerne også skal kunne komme og få et hjælpemiddel, vedligeholdt og repareret, hvis det er gået i stykker. Centrene skal betjene borgere, der er henvist til et hjælpemiddel fra alle dele af det regionale og kommunale sundhedsvæsen.
- Du kan læse Regionernes pressemeddelelse her
- Læs omtale hos Politiken Sundhed, hvor KL også udtaler sig, her