Slut med kvindefag og mandefag
De faglige organisationer, herunder AC og Ergoterapeutforeningen har taget initiativ til en diskussion med politikere, eksperter og repræsentanter for arbejdsgiverne om, hvordan vi modarbejder et kønsopdelt uddannelsesvalg og arbejdsmarked, der er kendetegnende for Danmark.
En rapport fra VIVE viser, at kun omkring en fjerdedel af de ansatte i den private sektor er kvinder, mens kun lige omkring en femtedel af de ansatte i den kommunale sektor er mænd.
- Det forekommer absurd, at man i 2020 fortsat har kvindedominerede og mandedominerede fag. Det er ikke vores køn, der skal afgøre vores erhverv eller hvor kvalificerede vi er til at arbejde som maskinmester, ergoterapeut eller direktør, udtaler Tina Nør Langager, formand for Ergoterapeutforeningen.
En af de vigtigste forklaringer på det kønsopdelte arbejdsmarked er det kønsopdelte uddannelsesvalg. Vi ser fortsat uddannelser domineret næsten udelukkende af enten mænd eller kvinder.
- Det handler fx om den måde, vi taler om fag og profession på, og måden vi eksponerer køn på overfor vores børn. Det er vigtigt, at børn og unge allerede fra små mødes med åbenhed og ikke begrænses af stereotype forestillinger om køn. Vi voksne har et stort ansvar. Det er vores omtale og handlinger, som børn og unge spejler sig i. Vi skal understøtte, at børn og unge udvikler sig og træffer deres livsvalg på baggrund af evner, ønsker og drømme – ikke deres køn, siger Tina Nør Langager.
Deltag i Fagbevægelsens Fælles 8. marts arrangementer
Frem til Kvindernes Internationale Kampdag den 8. marts vil du kunne se en række videoer på blandt andet Ergoterapeutforeningens Facebookside, som alle relaterer sig til den omtalte kampagne.
Du har samtidig mulighed for at deltage i de 8. marts arrangementer, som tilknytter sig denne kampagnen. Arrangementer finder sted i København, Aarhus, Odense og Aalborg. Læs mere om hvert arrangement her