Tværfaglige ernæringsindsatser til ældre
Puljen har haft til formål at afhjælpe underernæring og uplanlagt vægttab blandt ældre i plejebolig eller eget hjem gennem styrket kommunalt tværfagligt samarbejde om ernæringsindsatser.
Ergoterapeutforeningen har fulgt projektet med etablering af tværfaglige ernæringsteams i de fem kommuner. Projektkommunerne var Frederiksberg, Ballerup, Stevns, Odense og Silkeborg.
De væsentligste konklusioner fra indsatserne fra de tværfaglige ernæringsteams er:
- Øget kompetence om ernæring hos alle fagpersoner, der er i berøring med de ældre
- Bedre kendskab til andre faggruppers kompetence og kendte, effektive arbejdsgange har ført til mere opsporing, flere henvisninger og bredere og mere sammenhængende forløb for ældre med behov for ernæringsindsats.
- I henhold til målinger gjort i projekterne, har tværfaglige ernæringsindsatser resulteret i stabiliseret eller øget vægt for mere end tre fjerdedele af de borgere, der har modtaget og gennemført et forløb med en tværfaglig indsats.
De tværfaglige teams har i de fleste tilfælde bestået af klinisk diætist, ergoterapeut, (ernærings-) sygeplejerske og/eller tandplejer.
Dysfagikompetencer vurderes i flere projekter som helt afgørende for, at ældre i ernæringsrisiko får den optimale indsats. Blandt andet af den grund har køkkenpersonale deltaget i undervisningen i enkelte projekter. Det har givet dem større forståelse for dysfagi.
Ventetid på bl.a. dysfagiudredning og andre ernæringsindsatser har tidligere været en udfordring i flere kommuner, men nye arbejdsgange har flere steder bidraget til at forkorte ventetiden. I en kommune gik ventetiden på dysfagiudredning ned fra 2-3 uger før projektets start til 2-3 dage i løbet af projektet. En vigtig faktor i at reducere ventetiden var, at ergoterapeuterne blev selvvisiterende ved starten af projektet og at de selv planlægger arbejdet.
- Læs mere og finde rapporten her