Hjem > Aktuelt > Nyheder > GF i Midt-Nord: En solid tradition

GF i Midt-Nord: En solid tradition

22. april 2014
Det var en glad regionsformand, der kunne byde velkommen til årets generalforsamling i Region Midt-Nord. Mere end 100 medlemmer fra regionen havde nemlig valgt at komme til en involverende generalforsamling med fagligt indspark og inspiration.

Et deltagerantal, som man fra regionsbestyrelsens side håber gentages de kommende år, og at der dermed er skabt en solid tradition for den aktive deltagelse af regionens medlemmer.

Uden for dagsorden havde regionsbestyrelsen i Midt-Nord inviteret Eva Wæhrens til at holde et fagligt oplæg omkring sit arbejde med udvikling af ADL-Q, ADL-I og ADL-O taxonomien. Det havde trukket interesserede medlemmer fra hele den store region til Viborg til aftenens arrangement, der også bød på stort politisk engagement til at indgå i Etf’s politiske organer, da der var rift om pladserne til både Repræsentantskabet og regionsbestyrelsen.

Se oplæg fra Eva Wæhrens

Et år, der osede af faglighed og socialt samvær

Regionsformand Lisbeth Krabbe Nielsen indledte generalforsamlingen med den mundtlige beretning. Det har været et år fyldt med begivenheder.

- Vi har blandt andet fejret Ergoterapeutforeningens 75års jubilæum, afholdt jubilæumskonferencer, repræsentantskabsmøde og hver begivenhed har været bakket op af engagerede medlemmer. Regionens jubilæumskonferencer osede af høj faglighed og socialt samvær, sagde Lisbeth Krabbe Nielsen.

Den gode fortælling om ergoterapi

Regionsformanden kom i sin beretning også ind på det momentum, der er for ergoterapien i disse år.

- Vi er måske små i det store billede, men fordi man er lille betyder det ikke, at man ikke lyttes til. Mere end nogensinde er der momentum for ergoterapi. Det er mit klare indtryk, at politikere og beslutningstagere udmærket ved, hvad ergoterapi er, og hvilken roller faget - og jer som dets udøvere - har i det danske velfærdssamfund. Med hverdagsrehabilitering som kernekompetence står vi på et solidt fundament til at møde fremtidens udfordringer på, sagde Lisbeth Krabbe Nielsen.

Det budskab bakkes op af, at de netop afholdte TR-regionsmøder har været en succes i forhold til at få politikere i tale om ergoterapi og til at deltage i mødernes debatter.

Opgaverne ændrer sig

De massive strukturændringer, der lige nu gennemføres var et gennemgående omdrejningspunkt for regionsformandens opmærksomhed.

- Man kan nemt blive hægtet af toget. Vi skal have en sund skepsis, men vi bliver nødt til at bruge vores spidskompetencer, se mulighederne, være kreative og nytænkende. Det er der nemlig brug for! sagde Lisbeth Krabbe Nielsen, og fortsatte:

- Med fornyelsen og forandringen af den offentlige sektor, skal vi blive dygtigere til at forklare vores arbejde. Vi skal vurdere mål og effekt. Det har vi altid gjort. Det er ikke nyt, men det bliver ikke en mindre opgave. Jeg ved, at den konstruktive tilgang giver mere indflydelse, men også større personlig tilfredshed.

Stor succes med trainee-forløb

Regionsbestyrelsen er meget bevidst omkring de udfordringer, der følger med fornyelsen af den offentlige sektor og den pressede samfundsøkonomi.

- Vi er helt klar over, at presset er stort ude på de enkelte arbejdspladser, men samtidig er det blevet tydeligt, at det nuværende momentum giver flere stillinger til ergoterapeuter, og vi har en ledighed, der er på vej ned, sagde Lisbeth Krabbe Nielsen.

Særligt de nyuddannede har svært ved at få jobs. I det forgangne år har man i regionen haft mulighed for at tilbyde trainee-forløb og ekstra kurser, der kunne skrives på CV’et kombineret med jobtræning.

- Jeg kan med tilfredshed konkludere, at de fleste af de nyuddannede, der har deltaget i forløbene er i job nu. Men jeg vil dog gerne tilføje, at vi også er klar over, at det ikke kun er de nyuddannede, der rammes af ledigheden. Og de medlemmer skal vi naturligvis også være til stede overfor og udvikle de rigtige tilbud og tiltag til, sagde Lisbeth Krabbe Nielsen.

Medlemsinvolveringen det kommende år

Fra regionsbestyrelsens side er der stort fokus på medlemsinvolvering af de 3300 regionsmedlemmer.

- Det er skønt at se det store fremmøde i dagens anledning. Det er vigtigt, at vi i regionsbestyrelsen ved, hvad vores medlemmer ønsker og har indflydelse på vores indsatsområder. Hvilke aktiviteter bør vi sætte i gang? I hvor høj grad kan vi forvente, at I som medlemmer selv bidrager og lader jer involvere i forbindelse med vores faglige arrangementer? spurgte Lisbeth Krabbe Nielsen de fremmødte.

I den efterfølgende debat blev der budt ind med forskellige indsatsområder: Psykiatrien, autisme, ledigheden blandt dem der ikke er nyuddannede, flere faglige temaer og mange andre kom på ønskelisten.

Mange nævnte problematikken omkring det at være ene ergoterapifaglige på arbejdspladsen som et tungtvejende problem. Fagligheden bliver trængt ud, når man ikke har de faglige sparringspartnere og netværket. Som løsningsforslag på denne problematik blev ”faglig dating” nævnt med andre ergoterapeuter i den geografiske nærhed.

Også den årlige internationale ergoterapifaglige dag den 27. oktober blev nævnt som oplagt anledning til en dag, hvor man sammen kunne fejre den faglige stolthed f.eks. i forbindelse med en temadag i regionen.

På vej mod OK15

Der var også tid til et OK15-oplæg ved Etf’s forhandlingschef Anders Grønbæk, hvor han kort opridsede vilkårene på det offentlige arbejdsmarked forud for fornyelse af overenskomsterne i 2015.

- Vi er i gang med langt sejt træk ud af den økonomiske krise, der giver arbejdsgiverne en brændende platform at indgå overenskomster på. Det er nødvendigt, at vi forholder os til den politiske virkelighed, vi skal udøve interessevaretagelse i. Meget af det vi lige nu oplever, vil også forandre sig inden for kort årrække, hvor alle sektorer – også den offentlige – er under lup, sagde Anders Grønbæk.

Lisbeth Krabbe Nielsen kvitterede regionens TR’er for deres store indsats – også i forbindelse med OK13, hvor de videreformidlede budskabet om urafstemningen og betydningen af en høj stemmeprocent.

- Vores samarbejde med TR’erne i regionen er uvurderligt, sagde Lisbeth Krabbe Nielsen.

Stenene på vejen frem mod OK15 er allerede ved at blive lagt i Sundhedskartellet og medlemsdebatten vil også snart begynde at tage form. Etf vil løbende involverede og informere medlemmerne omkring OK15.