Alvorlig kritik af tilsynet med det psykiske arbejdsmiljø
Rigsrevisionen har i maj 2014 taget initiativ til en undersøgelse af, om Beskæftigelsesministeriet og Arbejdstilsynet sikrer et tilfredsstillende tilsyn med det psykiske arbejdsmiljø i landets virksomheder.
I sin rapport om undersøgelsens resultater konkluderer Rigsrevisionen blandt andet følgende:
- Rigsrevisionen er opmærksom på, at det er komplekst at identificere årsagerne til et dårligt psykisk arbejdsmiljø, men vurderer, at der er behov for, at Beskæftigelsesministeriet og Arbejdstilsynet styrker tilsynet med det psykiske arbejdsmiljø i landets virksomheder.
- Rigsrevisionens undersøgelse viser, at Arbejdstilsynets muligheder for at føre tilsyn med det psykiske arbejdsmiljø er afgrænset af anbefalingerne fra det såkaldte Metodeudvalg. Anbefalingerne blev udarbejdet i 1995 og beskriver Arbejdstilsynets muligheder for at give påbud inden for det psykiske arbejdsmiljø. Rigsrevisionen finder det ikke tilfredsstillende, at Beskæftigelsesministeriet ikke siden statusredegørelsen fra 1998 har fulgt op på, om Metodeudvalgets anbefalinger er et relevant og tidssvarende grundlag for tilsynet med det psykiske arbejdsmiljø.
- Rigsrevisionen vurderer, at Arbejdstilsynet bør foretage en samlet evaluering af, hvilke resultater og effekter de enkelte indsatser, fx tilsyn og vejledning, har i forhold til at styrke det psykiske arbejdsmiljø.
- Rigsrevisionen finder det endvidere relevant, at Arbejdstilsynet forbedrer sin opfølgning på, om virksomhedernes tiltag til løsning af de konstaterede problemer føres ud i livet og har de forventede effekter.
Behov for serviceeftersyn af tilsynet
Etf mener, at der er behov for en styrket indsats og et serviceeftersyn af tilsynet med det psykiske arbejdsmiljø.
- Rigsrevisionens konklusioner viser, at der er brug for at gennemføre et grundigt serviceeftersyn af de metoder, Arbejdstilsynet bruger i forhold til det psykiske arbejdsmiljø. Desuden er det vigtigt, at rammerne for Arbejdstilsynets arbejde blive revurderet, udtaler Lene Barslund, Næstformand i Etf og fortsætter,
- Her tænker jeg særligt på begrænsningerne i Metodeudvalgets anbefalinger, som i praksis betyder, at Arbejdstilsynet ikke må undersøge, om de ledelsesmæssige forhold er i orden. Der er behov for et langt mere tidssvarende grundlag for tilsyn af det psykiske arbejdsmiljø.
Fakta om psykisk arbejdsmiljø
I den nationale arbejdsmiljøstrategi (2011) frem mod 2020 er det fastsat et mål om, at reducere antallet med psykisk overbelastning med 20%. Men tal fra Det Nationale forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) viser, at der i perioden fra 2012 – 2014 er sket en lille stigning, som der dog ikke er statistisk sikkerhed for.
Rigsrevisionens rapport henviser til en analyse ligeledes fra NFA, som peger på, at 1/5 del af det langvarige sygefravær er relateret til det psykiske arbejdsmiljø.
– Med den viden vi har om belastningerne fra dårligt psykisk arbejdsmiljø, at det meget vigtigt, at Arbejdstilsynet har tidssvarende rammer for at føre grundigt tilsyn med det psykiske arbejdsmiljø, og at Arbejdstilsynet får tildelt tilstrækkelige ressourcer til disse tilsyn, påpeger Lene Barslund.