Håndtering af COVID-19: Omstilling og gradvis øget aktivitet i det kommunale sundhedsvæsen
Sundhedsstyrelsen har beskrevet de overordnede rammer for den gradvist øgede aktivitet for hele sundhedsvæsenet i ”Håndtering af COVID-19: Plan for omstilling og øget aktivitet i sundhedsvæsenet”. Aktiviteterne i sundhedsvæsenet, herunder også i kommunerne, er dog mulig i videre omfang end anført i notat af 13. april 2020.
Den nye retningslinje af den 21. april og retningslinjen af den 13. april erstatter den tidligere retningslinje "Håndtering af COVID-19: Beskrivelse af kritiske funktioner i sundhedsvæsenet under COVID-19".
- Du finder ”Håndtering af COVID-19: Omstilling og gradvis øget aktivitet i det kommunale sundhedsvæsen” af 21. april her
- Du finder ”Håndtering af COVID-19: Plan for omstilling og øget aktivitet i sundhedsvæsenet” af 13. april her
Opgavevaretagelse i det kommunale sundhedsvæsen
Omstillingen og den gradvis øgede aktivitet i kommunernes sundhedsvæsen skal ske under hensyntagen til varetagelse af kommunens kritiske funktioner, prioritering af folkesundheden og minimering af risikoen for smitteoverførsel. Sundhedsfremmende og forebyggende indsatser skal også prioriteres. Det kommunale sundhedsvæsen skal således øge aktiviteten til at varetage alle funktioner på vanligt niveau, dog med de begrænsninger i aktiviteten, som kan afstedkommes af smittereducerende tiltag.
De kritiske funktioner i kommunerne handler om at styrke, opretholde eller hindre forværring af den enkelte borgers sundhed, funktionsniveau, livskvalitet eller arbejdsevne. Således er fx genoptræning og behandling af alkoholmisbrug kritiske funktioner, som skal varetages. Ydermere er det en konkret faglig vurdering, der ligger til grund for om en given borger skal modtage en given indsats, herunder om en borger kan deltage i et gruppeforløb. Der skal være fokus på indsatser, der ikke kan udsættes på en langvarig tidshorisont, uden at det indvirker på sygeligheden eller funktionsevnen. Se desuden eksempler i "Håndtering af COVID-19: Plan for omstilling og øget aktivitet i sundhedsvæsenet".
I retningslinjen er der vejledning ift. kommunerne for:
- Transport af borgere til aktiviteter
- Indsatser, der varetages i grupper
- Varetagelse af ekstraordinært udskrevne patienter i samarbejde med almen praksis
Minimering af smitterisiko
Der skal fortsat være bredt fokus på at undgå smittespredning i sundhedsvæsnet, og aktiviteterne på sundhedsområdet i kommunerne kan foretages under forudsætning af, at anbefalingerne til reduktion af smitterisiko følges.
I retningslinjen er der vejledning ift. kommunerne for:
- I sundhedshuse eller andre kommunale faciliteter
- I borgernes hjem
Anvendelse af værnemidler i kommunerne
Der skal som udgangspunkt ikke anvendes værnemidler hos borgere uden mistanke om COVID-19, medmindre opgaven sædvanligvis kræver det, fx handsker ved personlig pleje. Korrekt håndhygiejne, rengøring og så vidt muligt at holde 1-2 meters afstand er de grundlæggende og vigtigste midler til at forebygge smitte ved håndtering af alle borgere uanset om borgerne har symptomer.
I retningslinjen er der vejledning ift. kommunerne for:
- Værnemidler ved håndtering af patienter, hvor COVID-19 ikke kan udelukkes
- Om værnemidler
- Om masker
- Du finder ”Håndtering af COVID-19: Omstilling og gradvis øget aktivitet i det kommunale sundhedsvæsen” af 21. april her