Hjem > Aktuelt > Nyheder > Danske Regioners model for oprettelse af et nyt Behandlingsråd

Danske Regioners model for oprettelse af et nyt Behandlingsråd

30. april 2020
​Danske Regioner vil oprette et Behandlingsråd med opstart primo 2021. Formålet med Behandlingsrådet er at målrette sundhedsvæsenets ressourcer til de teknologier og indsatser, der giver mest sundhed for pengene. Det skal bidrage til højere kvalitet og til at dæmpe udgiftspresset på sundhedsvæsenet.

Ergoterapeutforeningen ser Behandlingsrådet som et tiltag, der kan være med til at fremme kvaliteten og bifalder, at også patientinddragelsen er tænkt ind fra start.

- Jeg finder, at Behandlingsrådet i særlig grad kan styrke mulighederne for en ensartet kvalitet i hele landet, bedre brug og implementering af anerkendte metoder samt ikke mindst medvirke til en øget kobling mellem forskning og praksis, siger Etf’s formand Tina Nør Langager og fortsætter

- Jeg mener også, at det er særdeles positivt, at ergoterapeuter som faggruppe er indtænkt i modellens sammensætning til rådsmedlemmer.

Ergoterapeutforeningens holdning er, at ergoterapi udgør en meget væsentlig del af udredning og vurdering af patienternes funktionsevne med reference til International Klassifikation af Funktionsevne. Ergoterapi er med til at sikre, at patienten kan vende så godt og så hurtigt som muligt tilbage til hverdagslivet igen.

Selvom ergoterapeuter i antal udgør en mindre faggruppe på sygehusene, bidrager ergoterapeuter i mange specialer som fagpersoner både i patientnære indsatser og som konsulenter for andre faggrupper.

Mange ergoterapeuter har specialistviden, ønsker mere specialisering på efteruddannelsesniveau og har ikke mindst stor viden om velfærdsteknologi og hjælpemidler. Viden som kan sættes i spil i Behandlingsrådet.

Fakta om Behandlingsrådet

Formål

Behandlingsrådets formål er at bidrage til mere sundhed for pengene og højere kvalitet og effektivitet i leveringen af sundhedsydelser. Det skal ske ved at understøtte, at der sker en større anvendelse af omkostningseffektive løsninger i sundhedsvæsenet gennem anbefalinger, målrettet regioner og hospitaler, men som også kan anvendes af andre aktører i sundhedsvæsenet. Ved omkostningseffektivt forstås, at der skal være et rimeligt forhold mellem effekt og omkostninger for sundhedsvæsenet. I en vurdering af et rimeligt forhold indgår også potentielle besparelser for personalet og patienterne i form af sparet tid, fx hvis en teknologi medfører, at patienter har færre besøg på sygehuset relateret til behandling af deres sygdom. Produktionstab/gevinst skal ikke inkluderes.

Genstandsfelt

Behandlingsrådet kan udarbejde anbefalinger for anvendelse af medicinsk udstyr og sundhedsteknologi. Med sundhedsteknologi menes enhver anvendelse 

af procedurer, behandling og systemer – med den tilknyttede viden og kompetence – der anvendes med henblik på at løse et sundhedsproblem eller forbedre livskvalitet.

Organisering

Behandlingsrådet er organiseret i et råd, et sekretariat samt i midlertidige faglige udvalg, der nedsættes i forbindelse med evaluering af de enkelte emner.

Rådet udgør den øverste ledelse af Behandlingsrådet og består af 15 medlemmer og to observatører.

Sådan udpeges rådsmedlemmerne

  • 1 formand der udpeges af Danske Regioner.
  • 5 repræsentanter fra sygehusledelser. Hver region udpeger et medlem med sundhedsfaglig baggrund.
  • 2 repræsentanter udpeget af De Lægevidenskabelige Selskaber (LVS)
  • 1 repræsentant udpeget af Dansk Sygepleje Selskab (DASYS)
  • 1 repræsentant udpeget af Danske Patienter
  • 1 repræsentant udpeget af Danske Handicaporganisationer
  • 2 sundhedsøkonomer udpeget af Behandlingsrådet
  • 2 Faglige repræsentanter udpeget af Behandlingsrådet
  • 1 medlem udpeget af Sundhedsstyrelsen (observatør)
  • 1 medlem udpeget af Lægemiddelstyrelsen (observatør)

Faglige repræsentanter

Behandlingsrådet skal udpege to yderligere rådsmedlemmer til at indgå i Rådet for en to-årig periode af hensyn til at sikre en bredde i fagligheden i Rådet. Det kan fx være andre sundhedsprofessionelle som fx fysio- eller ergoterapeuter, personer med faglig viden i forhold til patientsikkerhed, forbedrings- eller implementeringsmetoder i sundhedsvæsnet eller ingeniører eller andre med medicoteknisk fagviden. De faglige repræsentanter indgår i møderne på lige vilkår med øvrige rådsmedlemmer.

  • Find hele Danske Regioners endelige model for et Behandlingsråd her 
  • Find Ergoterapeutforeningens høringssvar til oprettelse af et Behandlingsråd her 
  • Find nyhed fra Danske Regioner med link til de 32 høringssvar vedrørende oprettelse af et Behandlingsråd her