Hjem > Aktuelt > Nyheder > Godt nyt i aftale omkring ressourceforløb, men stadig mangler i det tværfaglige samarbejde

Godt nyt i aftale omkring ressourceforløb, men stadig mangler i det tværfaglige samarbejde

14. december 2020
Partierne bag reformen af førtidspension og fleksjob har fredag indgået en aftale om ressourceforløb. Der er lagt op til forbedringer, men de kommer ikke helt i mål.

Der er indgået en politisk aftale om ressourceforløb, der bl.a. skal forkorte forløbene fra maksimalt 5 år til 3 år. Det har Ergoterapeutforeningen arbejdet for i mange år.

- Vi ved med vores faglige indsigt, at det ikke giver mening, at borgerne er i så langstrakte forløb, hvor deres fremtid er usikker. Derfor er det glædeligt, at man nu tager konsekvensen, og afkorter ressourceforløbene, siger formand for Ergoterapeutforeningen, Tina Nør Langager. Hun hæfter sig også ved, at der med aftalen bliver lagt op til, at rehabiliteringsteamet får øget beslutningskompetence.

- Det er rigtig godt, at borgerne får den sikkerhed, at når rehabiliteringsteamet indstiller dem til en førtidspension, så er det også det, de får.

Med aftalen får borgerne nu også ret til at få en jobformidler, der skal finde egnede jobs til deltagerne i ressourceforløb.

- Når borgerne i ressourceforløb skal ud i en virksomhed, er det vigtigt, at der er nogle sundhedsfaglige matchmakere, der har øje for, hvilke skånehensyn, der fx er behov for, og kan tilpasse omgivelserne. Her vil ergoterapeuter være oplagte, og jeg håber, at kommunerne i endnu højere grad får øjnene op for, hvad vi kan bidrage med her, siger Tina Nør Langager.

Aftalen tager ikke for alvor fat i problemet med at få det tværfaglige samarbejde til at fungere bedre i ressourceforløbene, og det er ærgerligt, mener Tina Nør Langager.

- Der er stadig store uforløste potentialer i, at kommunerne i ressourceforløbene - og indenfor andre beskæftigelsesrettede indsatser - for alvor får knækket koden til, hvordan det tværfaglige samarbejde mellem social-, sundheds- og beskæftigelsesområdet skal fungere. For der er mange borgere i beskæftigelsessystemet i dag, der har mange andre problemer end ledighed – og dem skylder vi en bedre indsats.

Nedslag i aftalen:

  • Ressourceforløbene forkortes fra maksimalt 5 år til 3 år
  • Indsatsgaranti efter 6 måneder
  • Mere beslutningskompetence til rehabiliteringsteamet
  • Øget mulighed for brug af sundhedskoordinator
  • Borgerne får ret til en jobformidler