Hjem > Aktuelt > Nyheder > Bachelorprisen: Kreative aktiviteter hjælper patienter på hospice

Bachelorprisen: Kreative aktiviteter hjælper patienter på hospice

4. december 2017
Dette års bachelorpris går til Line Mathiasen og Pia Fyhring fra UC Syd Esbjerg for deres projekt om kreativitet, kunst og kultur i den sidste tid af livet. De to nyuddannede ergoterapeuter håber, at projektet kan sætte fokus på behovet for ergoterapi på hospice.
Bachelorpris efterår 2017
- Vi er meget stolte. Vi havde godt nok ikke regnet med at vinde, så det skulle lige fordøjes, siger prisvinderne Pia Fyhring (th.) og Line Mathiasen (tv.). Foto: Heidi Lundsgaard

Af Cecilie Bay Nielsen

- Jeg strikker det onde ud.

Sådan sagde en af de indlagte patienter på det hospice, hvor Line Mathiasen og Pia Fyhring var fire uger i praktik. Det blev startskuddet på deres bachelorprojekt ”Kreativitet, kunst og kultur i den sidste tid af livet”, hvor de blandt andet har undersøgt kreative aktiviteters terapeutiske potentiale for patienter, der er terminalt syge.

- Vi oplevede, at patienterne havde behov for at engagere sig, og at det betød noget for dem at lave kreative aktiviteter sammen med andre. Så det var her vi blev opmærksomme på behovet for kreative aktiviteter, siger Line Mathiasen.

Det er nu blevet til Ergoterapeutforeningens bachelorpris og medfølgende 15.000 kroner, som de to studerende forleden fik overrakt af formand Tina Nør Langager ved årsmødet for Klubben af Kliniske Undervisere.

- Vi er meget stolte. Vi havde godt nok ikke regnet med at vinde, så det skulle lige fordøjes. Når man bruger så lang tid på et projekt, udvikler man sig også meget undervejs, så vi har nok selv været mere kritiske. Men når jeg kigger tilbage nu, synes jeg, at projektet har nogle resultater, som kan bruges i forhold til ergoterapeutisk praksisudvikling, siger Pia Fyhring.

Kreative aktiviteter fjerner fokus fra sygdommen

Bachelorprojektet er baseret på et kvantitativt studie, hvor Line Mathiasen og Pia Fyhring har kortlagt kreative, kunstneriske og kulturelle aktivitetstilbud på de danske hospicer og et litteraturstudie, hvor de har undersøgt potentialet af de kreative aktiviteter.

- Vores projekt viser, at der er potentiale i de her aktiviteter. De kreative aktiviteter kan flytte fokus fra sygdommen, og patienterne føler, at de som personer kan ”bestå” gennem det kreative produkt, når de ikke er her længere. Samtidig er der også et socialt udbytte, siger Line Mathiasen og Pia Fyhring uddyber:

- Når man laver kreative aktiviteter sammen med andre, som er i samme situation, så får man noget fælles, som ikke er sygdom. Her behøver man ikke dykke ned i samtaler om at være syg. I stedet laver man noget andet, som flytter fokus, og hvor man føler sig mere normal.

I deres kortlægning af aktivitetstilbud fandt de to ergoterapeutstuderende ud af, at det primært er frivillige, der står for at lave aktiviteter sammen med patienterne på hospice. Men det kan betyde, at ikke alle patienter får mulighed for at deltage. Det kan ergoterapeuter bidrage med.

- Vi kan graduere aktiviteterne og tilpasse omgivelserne, så de passer bedst muligt. Samtidig kan vi også se på den enkelte patients behov og hvilke aktiviteter, der passer til dem. En frivillig vil måske ikke se de samme muligheder, hvor vi som ergoterapeuter kan hjælpe med at finde måder, hvor det kan lade sig gøre, siger Line Mathiasen.

Et stort ergoterapeutisk potentiale

I dag er der stort set ingen ergoterapeuter på de danske hospicer. Men det bør der være, for der er mange steder, hvor ergoterapeuters tilgang og metoder vil kunne gavne patienterne, mener vinderne af Bachelorprisen.

- Vi synes, at projektet viser, at der er et kæmpe ergoterapeutisk potentiale på danske hospicer – også ud over de kreative aktiviteter. Mange af patienterne lider af dysfagi og dyspnø, hvilket jo er kerneområder for ergoterapeuter. Samtidig vil patienter, som kommer hjem fra hospice, have gavn af en rehabiliterende tilgang i stedet for en palliativ tilgang. Og her er det oplagt, at der kommer ergoterapeuter ind over, siger Pia Fyhring.

Samtidig understreger Pia Fyhring og Line Mathiasen, at de var imponerede over, hvor godt tingene fungerede på det hospice, de besøgte i deres praktik. Og de kunne da også godt selv forestille sig at arbejde på et hospice.

- Jeg skal først ud og have noget erfaring inden for et felt, der er etableret, så jeg bliver mere sikker i min egen faglighed først, men på sigt kunne det være spændende, siger Line Mathiasen.

- Jeg vil rigtig gerne arbejde på hospice – og jeg kunne godt tænke mig at kombinere det med mindfulnessbaseret stressreduktion, fordi man som døende har et stresset nervesystem. Så det håber jeg lykkes for mig, siger Pia Fyhring.

Du finder projektet: "Kreativitet, kunst og kultur i den sidste tid af livet" her