Hjem > Aktuelt > Nyheder > Bag om Ergo 18

Bag om Ergo 18

4. november 2018
Ergoterapeuternes faglige konference, Ergo 18, har aldrig været større, end den er i år. Men hvad får man ud af at deltage på sådan en konferencen? Etf's redaktion har talt med formand Tina Nør Langager, oplægsholder Hans Christian Pedersen og deltager Marianne Nielsen.

Af Clara Leck Bachmann

- Det er et bevidst valg, at konferencen er faglig stærk og tilgodeser alles faglige områder, fortæller Tina Nør Langager, formand for Ergoterapeutforeningen, om baggrunden for at afholde en ergoterapeutfaglig konference hvert tredje år, som i år er navngivet Ergo 18.

Ergo 18 er den største faglige konference i Ergoterapeutforeningens historie med cirka 650 deltagere – sammenlignet med cirka 550 deltagere i 2015. Konferencen bliver holdt over to dage på Comwell Kolding d. 6.-7. november under titlen ”Kvalitet og trivsel i hverdagen”, som er Etf’s fokusområde.

- Kvalitetssporet handler om det borgerrettede – at vi giver kvalificeret ergoterapi – mens trivselssporet handler om, at vi også skal trives på vores arbejdsplads, da vi kun lykkes som ergoterapeuter, når praksis opleves meningsfuld og vi fagligt beriger hinanden i samarbejde med vores kollegaer, siger formand Tina Nør Langager.

Masser af ny viden

Formålet med konferencen er at give ergoterapeuter en mulighed for at tilegne sig ny viden, som de kan implementere på deres egen arbejdsplads og at netværke med kollegaer fra rundt omkring i landet.

Vores vidensproduktion er opadgående. Vi er nået dertil, hvor vi har så meget viden i vores profession, at vi til konferencen er i den gunstige situation, at vi kunne udfylde mere tid, end vi har. Og så er det dejligt, at så mange medlemmer kommer. De fleste skal have fri fra arbejdet, så det er jo også en anerkendelse fra arbejdsgiverne om, at konferencen udvikler medlemmernes kompetencer, siger formand Tina Nør Langager.

En af de medlemmer, der har fået en dag fri for at komme til konferencen, er Marianne Nielsen, der arbejder på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg.

- Vi har mange smertepatienter, så jeg vil gerne ind og høre, hvordan andre ergoterapeuter arbejder med dem. Der er ingen grund til, at vi alle sidder og opfinder den dybe tallerken, når vi i stedet kan blive inspireret af hinanden, siger Marianne Nielsen.

De tager fem terapeuter afsted til konferencen – to den ene dag og tre den anden dag, så de alle kommer hjem med forskellig viden.

- Jeg synes, at det er fedt, at konferencen er så faglig. Vi prioriterer at tage af sted, netop fordi vi får noget viden med hjem. Det er ærgerligt, hvis vi bare sidder på vores egen lille ø i stedet for, at vi som ergoterapeuter bruger hinanden, siger Marianne Nielsen.

Medlemmerne medbestemmer

Ulla Garbøl, der er chefkonsulent i Ergoterapeutforeningen og har været med til at planlægge konferencen, giver formand Tina Nør Langager ret i, at konferencen har udviklet sig rent fagligt.

- Vi udvidede konferencen til at køre over to dage, fordi faget har flyttet sig så markant forskningsmæssigt, at det er umuligt at presse al den viden ind på en enkelt dag, fortæller Ulla Garbøl.

Det er i høj grad foreningens medlemmer, der har bestemt, hvilke områder, der bliver belyst på konferencen. For et år siden inviterede Etf alle faglige selskaber og andre interesserede til et planlægningsmøde.

- Det var en fuldkommen åben brainstorm, hvor de fremmødte kunne komme med alle deres forslag til konferencen. Det lagde et grundlag for, hvad vi herinde i foreningen skulle gå videre med, siger Ulla Garbøl.

Konferencens styrke er ifølge hende, at den giver medlemmerne mulighed for at netværke med hinanden.

- Det er faktisk ret svært at finde ud af, hvad ergoterapeuter laver andre steder i landet. Det er næsten kun på Ergo 18, siger hun.

Faglig stolthed

En af konferencens oplægsholdere er Hans Christian Pedersen, der fortæller om sit projekt med at bruge moderne terapi i rehabiliteringen. Helt konkret handler det om et sæt Virtual Reality-briller, som bruges til at træne ADL-aktiviteter hos mennesker med erhvervet hjerneskade.

- Vores patienter synes, det er sjovt at bruge, hvilket virker motiverende. I brillerne kan de bl.a. lave kaffe, stille indkøbsvarer på plads eller bage en kage. Det giver et trygt og sikkert miljø til at afprøve sine færdigheder, før man kommer ud og skal gøre det i den virkelige verden, fortæller han.

Da Hans Christian Pedersen blev spurgt, om han ville holde et oplæg på konferencen, skulle han lige mærke efter, om han havde mod på at tale foran så mange mennesker. Men han kom til den konklusion, at det var vigtigt at få udbredt sin viden til andre.

- Det er fedt at dele alle de tanker og idéer, vi har haft under forløbet, og så har jeg som ergoterapeut en faglig stolthed i at være nyskabende og innovativ. Derfor er jeg med på årets konference, siger han.