Hjem > Aktuelt > Nyheder > EFS: Ældre – Dysfagi og Respiration

EFS: Ældre – Dysfagi og Respiration

4. november 2016
Efs Geriatri og Gerontologi, Efs Dysfagi og Efs Lungerehabilitering er gået sammen om et arrangement, der løber af stablen i dag under overskriften Ældre – Dysfagi og Respiration.

Af Lasse Ægidius Qvist

Det er med et internationalt islæt, at de tre faglige selskaber i daglig afholder et arrangement med fokus på ældre, dysfagi og respiration. Marlene Thanning Helms fra Efs Lungerehabilitering, der har været med i planlægningen af dagen, glæder sig over, at det er lykkedes sleskaberne at gå sammen om arrangementet.

- Vi er i selskabet for lungerehabilitering jo ikke de største spillere. Ved at gå sammen med de andre selskaber får vi nogle helt nye muligheder for eksempelvis at tiltrække udenlandske talere til vores arrangementer. Det ville vi ikke have mulighed for ellers, siger Marlene Thanning Helms.

Dagens temaer er forekomst og konsekvens af dysfagi blandt ældre, interventionsstrategier med fokus på rehabilitering, forebyggelse af fejlernæring og lungebetændelse og sammenhæng mellem dysfagi og respiration med fokus på udfordringer under måltidet og mulige interventionsstrategier.

Idéen opstod tilfældigt

Arrangementet, der afholdes på Frederiksberg Hospital fra 10-16 i dag, har været et godt stykke tid undervejs. Marlene Thanning Helms har været gennem adskillige skype-møder med sine kolleger fra de andre selskaber, og hun fortæller, at idéen opstod lidt tilfældigt.

- Vi færdes jo meget på kryds og tværs i de her selskaber, og flere af os er også medlemmer i flere af selskaberne. Så idéen opstod nok efter lidt snak frem og tilbage, hvor flere af os havde ønsket, at vi kunne lave nogle større arrangementer. Så gik vi ligeså stille i gang med at snakke om hvordan og hvorledes, og nu står vi her. Det er jo fedt, siger Marlene Thanning Helms.

Til arrangementet vil David Smithard, engelsk læge med speciale indenfor geriatri og gerontologi, apopleksi, rehabilitering og dysfagi, holde oplæg. David Smithard er desuden medstifter af UK Swallowing Research Group og medlem af komiteen for European Society of Swallowing Disorders and Dysphagia Research Society.

Oprindeligt skulle norske Laila Vatn, der er ergoterapeut og specialist i somatisk helse, også have holdt oplæg, men er desværre blevet forhindret grundet sygdom i familien. I stedet kommer Christina Emborg fra Roskilde Kommune.