Ergoterapeut vil udbrede hundeassisteret terapi
Af Therese Larsen
Patienter kan have gavn af at have en hund ved deres side under genoptræning. I hvert fald hvis man spørger børneergoterapeut Trine Haugsted, der - som en del af TrygFondens projekt - ønsker at udbrede kendskabet til hundeassisteret terapi i Danmark.
Tilbuddet er for både voksne og børn og ydes af frivillige hundeejere, der medbringer deres hunde, når patienter skal genoptrænes. Tilgangen er mere legende, hvilket ifølge Trine Haugsted gør terapiformen mere motiverende.
- Hundeassisteret terapi har en stor motivationsfaktor og inddrager i høj grad klientcentrering. Jeg har haft patienter, hvor jeg har haft svært ved at komme igennem med træningen, fordi de ikke kunne se meningen med det. Men det, at man inddrager en hund, kan hjælpe patienterne til at se, hvorfor de skal lave de forskellige øvelser. Genoptræningen bliver utroligt lystbetonet, og patienterne er møgtrætte efter træning, fordi de virkelig har trænet igennem, siger Trine Haugsted.
En træningsteknik via hundeassisteret terapi kan være at få patienten til at guide hunden igennem et spil, hvor godbidder skal placeres forskellige steder. Her bliver finmotorikken trænet, men også det kognitive, i og med at patienten skal tænke over, hvordan man får hunden til at gennemføre spillet.
- Også sanserne kommer i spil ved berøring af hundens pels. Der er altså utroligt mange gradueringer i hundeassisteret terapi, forklarer Trine Haugsted.
Fra besøgshund til terapihund
Trine Haugsted har tidligere arbejdet på Hammel Neurocenter i ni år. Det var her, hun blev introduceret til hundeassisteret terapi, da hundeekvipagen hundeejer Anne Bjerre og hunden Gaia via TrygFonden blev tilknyttet arbejdspladsen som del af et pilotprojekt på to år.
Trine Haugsted arbejder i dag som børneergoterapeut på Skejby Sygehus. I sin tid på Hammel Neurocenter arbejdede hun primært med hundeassisteret terapi hos neurologiske børnepatienter, men forklarer, at for eksempel håndpatienter også kan have gavn af det. Generelt ser hun mange endnu ikke udnyttede muligheder inden for terapiformen.
Foto: TrygFonden
- Jeg synes, det kunne være spændende at kigge på, om terapihunde også kan bruges til børn med ADHD. Forskning viser, at kontakten til dyr kan virke beroligende og stressdæmpende, og måske kan det have en gavnlig effekt at sidde og ae en hund under behandling, forklarer hun.
Også Galina Plesner, der er projektleder for TrygFondens Besøgshunde, som hundeassisteret terapi hører under, ser muligheder i at udbrede terapiformen.
- Der er i princippet ingen grænser for, i hvilke sammenhænge terapihunde kan anvendes. Terapiformen til børn med specielle behov, ved psykolog- og psykiatersamtaler med både børn og voksne og i rehabilitering. Det er alle muligheder, vi kigger på, men først skal vi sørge for at få opkvalificeret vores besøgshunde til også at indgå som terapihund i et terapeutisk forløb, siger Galina Plesner.
Hun understreger vigtigheden af at udvælge de rigtige hunde og ejere og af at se på terapiformen som et fagligt værktøj, så alle parter får det bedste ud af forløbet. En anden vigtig faktor er, at det er terapeuten og ikke hundeejeren, der styrer terapien.
- Det er ergoterapeuten, som ved, hvad der skal til for at få genoptrænet patienten til det liv, som man skal tilbage til. Og i samspil med terapihundeekvipagen får ergoterapeuten en unik mulighed for at give patienten en mere motiverende træning, hvor fokus går fra patienten selv, der måske finder det demotiverende at lave de samme, svære bevægelser om og om igen, til at fokusere på hunden. Terapiformen er med til, at patienten måske lige giver 20 procent mere under genoptræningen.
Til forskel fra Danmark er dyreassisteret terapi en udbredt terapiform i USA. Her anvendes både hunde, heste og andre dyr i de terapeutiske behandlinger af patienter, og terapiformen har sin egen uddannelse.
- Lige nu bruger vi kun hundeterapi i det små herhjemme. Men hvorfor ikke udbrede det noget mere? Der er så mange muligheder hos forskellige patientgrupper blandt både børn og voksne, siger Trine Haugsted.
Gode erfaringer
Erfaringerne fra pilotprojektet på Hammel Neurocenter er positive. Hundeassisteret terapi er i dag ikke længere et pilotprojekt, men en implementeret del af arbejdsgangen.
- På Hammel Neurocenter er der patienter, som der har fået deres liv fuldstændig destrueret fra den ene dag til den anden. Der er en lang liste af følelser og frustrationer, som skal håndteres på en helt særlig måde. Og der har vi bare erfaret, at terapihunde i en terapeutisk sammenhæng kan tilgå de patienter på en helt særlig måde og være med til at mindske fokus fra den situation, de er i, siger Galina Plesner, der tilføjer, at første opgave er at sprede budskabet om hundeassisteret terapi.
- Ligesom med besøgshundene skal vi nu til at fortælle historien om terapihunde. Vi skal forklare, at de findes, og hvad de kan bruges til. Projektet har tydeligt demonstreret, at arbejdet med en terapihund kan tilføje både fysiske, kognitive og emotionelle komponenter til en træningssession i en kombination, som få andre terapiformer formår.
På nuværende tidspunkt er hundeassisteret terapi ikke en del af Trine Haugsteds arbejde på Skejby Sygehus, men både hun og Galina Plesner håber, det en dag bliver en implementeret del af arbejdsgangen, så andre hunde og hundeejere ligesom Anne Bjerre og Gaia kan være med til at gøre genoptræning mere motiverende for patienter.
FAKTA
- TrygFondens Besøgshunde har eksisteret siden 2010.
- Under ordningen er tilknyttet godt 500 besøgshunde og omkring 540 institutioner.
- Snart skal besøgshundeekvipager opkvalificeres til at blive terapihunde, der kan indgå i terapeutiske forløb.
- I to år har der været et pilotprojekt på Hammel Neurocenter med terapihunde, der i dag er blevet en implementeret del af arbejdsgangene.