Hjem > Aktuelt > Nyheder > Ergoterapeut vinder ny epilepsi-pris

Ergoterapeut vinder ny epilepsi-pris

2. april 2019
Lykke Nygaard Andersen får Epilepsiforeningens ny-indstiftede pris for sit arbejde som støtte- og kontaktperson for 21-årige Maja, som har Dravet Syndrom.
Foto: Agnethe Grøn Jepsen

Af Anni M. Wiecka

- Jeg synes, det er kæmpestort at blive anerkendt for mit arbejde, og det er jeg både overvældet og stolt over, lyder det fra ergoterapeut Lykke Nygaard Andersen, som har vundet Epilepsiforeningens ny-indstiftede pris.

Prisen uddeles til fagpersoner, der har gjort en særlig indsats i deres arbejde med mennesker med epilepsi og deres pårørende.

Lykke Nygaard Andersen har siden foråret 2018 på botilbuddet Bakkebo været støtte- og kontaktperson for 21-årige Maja, der har Dravet Syndrom. Det er en sygdom, der blandt andet giver kontaktvanskeligheder, sprogforstyrrelser og opmærksomhedsproblemer, og de udfordringer har Lykke Nygaard Andersen grebet an på en helt særlig måde.  

- Hvis der er noget, vi som ergoterapeuter er gode til, så er det sansning, og jeg har mødt Maja med knus og kram, fordi det er det, hun har brug for. Hun er en pige, der sanser rigtig meget, siger Lykke Nygaard Andersen.

Hun har brugt sin ergoterapeutiske faglighed inden for både sansestimulation og graduering af aktiviteter til at nå ind til Maja på et meget højere niveau, end hvad der tidligere har kunnet lade sig gøre.

- Maja har ikke haft behov for, at jeg har stillet krav til hende gennem skal-opgaver. Hun har haft brug for, at jeg har kunnet rumme hende og sat gang og støttet hende i nogle aktiviteter, der har givet mening for hende, fortæller Lykke Nygaard Andersen.

Anerkendelse fra pårørende

Det er Majas mor Agnethe Grøn Jepsen, der har indstillet Lykke Nygaard Andersen til prisen, og det betyder noget helt særligt for Lykke Nygaard Andersen.

- Det, at pårørende kan se, at vi har rykket noget for Maja, synes jeg er kæmpestort. Særligt når man ved, at det ikke tidligere er lykkedes på de andre institutioner, Maja har været på, siger hun.

Lykke Nygaard Andersen mener, at det er vigtigt, at man har hjertet med, når man møder mennesker som Maja.

- Jeg har stået med åbne arme og mærket Maja lige der, hvor hun har været, og det har været det, der har gjort hele forskellen, siger hun.

En bekræftelse

Det kommer ikke til at betyde noget nyt for Lykke Nygaard Andersens fremtidige arbejdsgang, at hun har vundet prisen – tværtimod.

- Det har blot bekræftet mig i, at jeg skal blive ved med at arbejde på den her måde. Nu har jeg erfaring med, at den her tilgang giver mening, og derfor vil jeg også bruge den, når jeg fremover møder de nye borgere på Bakkebo, siger hun.

Lykke Nygaard Andersen blev belønnet med et diplom, som hun fik overrakt af Epilepsiforeningens formand Lone Nørager Kristensen, samt 10.000 kroner. Pengene skal bruges sammen med kollegaerne på Bakkebo.

- Vi skal ud og spise og så have en eller anden fælles oplevelse, hvor vi kan klappe hinanden på skulderen for det gode stykke arbejde, vi alle har bidraget til, fortæller hun.