Hjem > Aktuelt > Nyheder > Finanslov glemmer psykiatrien

Finanslov glemmer psykiatrien

12. november 2014
Regeringen er ved at forhandle en finanslov på plads med SF og Enhedslisten, og de første aftaler, der er blevet offentliggjort, er der sat fokus på sundhed og ældre. Godt og rigtigt fokus, mener Ergoterapeutforeningens formand Gunner Gamborg, men efterspørger, hvor midlerne til psykiatriområdet bliver af.
- Det ærgrer mig, at psykiatrien bliver glemt i finansloven, siger formand for Ergoterapeutforeningen Gunner Gamborg. Foto: Colourbox

Med Finansloven for 2015 tilføres sundhedsområdet i alt ca. 6,5 mia. kr. over de næste fire år, mens ældreområdet tilføres 525 mio. kr. i perioden 2015-2018 til udbredelse af klippekortsordningen fra Københavns Kommune.

Psykiatrien glemmes, mens der er flere penge til somatikken

Finansloven sikrer en realisering af regeringens sundhedsstrategi, der bl.a. skal styrke kræftbehandlingen og målrette indsatsen til mennesker med kroniske sygdomme. Regeringen, SF og Enhedslisten er også enige om at prioritere den borgerrettede forebyggelse med en pulje på 5 mio. kr. i 2015, 68 mio. kr. i 2016 og 63 mio. kr. årligt i 2017-2018. Puljen udmøntes af partierne i foråret 2015 og skal understøtte en mere ensartet og vidensbaseret borgerrettet forebyggelse.

- Jeg glæder mig over, at regeringen prioriterer den nære sundhed og forebyggelse, men samtidig ærgrer det mig, at psykiatrien bliver glemt, siger formand for Ergoterapeutforeningen Gunner Gamborg. Der er behov for at fastholde det fokus på nedbringelse af tvang og mere aktivitet i psykiatrien, som aftalen før sommerferien lagde op til, og derfor kunne jeg godt have ønsket, at finanslovsaftalen også satte flere penge af til disse meget vigtige opgaver.

Hjemmehjælpsklippekort

I Finansloven afsættes der 525 mio. kr. i perioden 2015-2018 til udbredelse af klippekortsordningen, som Københavns Kommune har etableret. Klippekortsordningen giver de svageste hjemmehjælpsmodtagere mulighed for selv at vælge, hvilken form for ekstra hjælp de gerne vil have, det kan fx være hjælp til at gå en tur i parken eller tage i svømmehallen frem for at få gjort mere rent.

- Meningsfulde aktiviteter er en central del af et hvert rehabiliteringsforløb og ikke mindst af det gode liv. Det ved enhver ergoterapeut, så derfor glæder jeg mig over, at ældre nu får mulighed for at vælge selv, og jeg håber, at klippekortet kan blive tænkt med i rehabiliteringen, således at man ikke kun bliver trænet i dagligdagsaktiviteter som at tage strømper på, men også sociale aktiviteter som at gå på cafe eller i biografen, udtaler Gunner Gamborg. - Vi vil følge op på, hvordan pengene bliver brugt i kommunerne, slutter han.

Læs aftalen på sundhedsområdet

Læs aftalen på ældreområdet