#fmdk: Førtidspensionsreformen: Højt at flyve – dybt at falde
- Det står højt på Ergoterapeutforeningens dagsorden, at mennesker – uanset lidelser, handicap osv. bliver mødt med indsatser, der på relevant vis kan møde dem i deres hverdagsliv og skabe forudsætningerne for, at uddannelse- og beskæftigelse kan lykkes. Sådan indledte formand Tina Nør Langager sit indlæg på Folkemøde-debatten hos SIND.
Ergoterapeutforeningen mener grundlæggende, at følgende forudsætninger skal være tilstede for, at der kan være tale om vellykkede indsatser på beskæftigelsesområdet:
- Et menneskesyn der inkluderer, at den enkelte altid bliver mødt med respekt og åbenhed og der bliver taget udgangspunkt i den enkeltes hverdag
- Koordination. Borgeren skal opleve, at mål og indsatser evt. fra flere områder hænger sammen med borgerens behov og i øvrigt hænger sammen med hverdagslivet.
- Mere sundhed på beskæftigelsesområdet. Ergoterapeutforeningen mener, at der generelt er behov for langt bedre kobling mellem beskæftigelsesområdet og sundhedsområdet i bred forstand.
- Rehabiliteringsplan. En plan gør det gennemskueligt for borgeren og aktørerne, hvorledes delmål og hertil relaterede indsatser og tid peger mod et samlet behovsbestemt mål. Ikke mindst i komplekse forløb.
Ifølge Tina Nør Langager er aktivitetsudøvelse og -fremme helt afgørende.
- Ergoterapeuter har grundlæggende viden og kompetencer i forhold til at analysere den samlede livssituation. Når disse kompetencer samtidig kombineres med erfaringer inden for ergonomi og rehabilitering, udgør ergoterapeuter oplagte samarbejdspartnere på jobcentre, i rehabiliteringsteams og i forbindelse med ressourceforløb, sagde Tina Nør Langager.
Borgeren skal samtidig opleve, at mål og indsatser evt. fra flere områder hænger sammen med borgerens behov og i øvrigt hænger sammen med hverdagslivet.
- Hvis vi skal lykkes med beskæftigelsesindsatser, så er koordination både mellem sektorer, men også i den enkelte kommunes forvaltning - og ikke mindst mellem de enkelte faggrupper - nødvendig. Ellers kan vi ikke nedbringe den sociale ulighed, som mangel på beskæftigelse medfører. Desværre ser der ud til at være langt igen, udtalte Tina Nør Langager og understregede samtidig vigtigheden af rehabiliteringsplanerne.
- En plan gør det gennemskueligt for borgeren og aktørerne, hvorledes delmål og hertil relaterede indsatser og tid peger mod et samlet behovsbestemt mål. Ikke mindst i komplekse forløb.
Mere sundhed på beskæftigelsesområdet
På jobcentrene og i de kommunale beskæftigelsesforvaltninger er der et fortsat voksende behov for sagsbehandlere, som har kompetencer i forhold til særligt udsatte borgere. Reformerne af førtidspensions- og fleks-jobordningerne har skabt nye behov hos kommunerne, som kræver nye kompetencer af dem i forhold til at løfte opgaverne. Selvom det med reformerne er blevet et lovkrav, at jobcentrene nu skal have faglige kompetencer i forhold til borgernes sundhedsmæssige udfordringer, så er det endnu ikke tilfældet.
- Det er nødvendigt, at borgernes ressourcer afklares og afstemmes med borgernes egne forventninger, også når det gælder inklusion af de mest udsatte grupper på arbejdsmarkedet. Så mere sundhed i beskæftigelsesområdet, afsluttede Tina Nør Langager.
Debatten er arrangeret af Landsforeningen SIND