Hjem > Aktuelt > Nyheder > Forandring – alle skal håndtere det

Forandring – alle skal håndtere det

5. april 2016
Forandring på arbejdspladsen er blevet en normaltilstand, alle skal agere i. I de næste 14 dage sætter Eft på en møderække fokus på, hvordan man inddrager medarbejdere i forandringer.
Forandring
I dag stater Etf en møderække om inddragende forandringsprocesser. Første møde bliver holdt i Silkeborg, hvor ledere, AMiR og TR er samlet. Foto: Maria Tuxen Hedegaard

Ledelse, medarbejdere og tillidsfolk har alle en rolle, når arbejdspladsen – igen - skal forandre. Det er i dag ofte mere en normaltilstand end en sjælden udfordring. Og forandringsprocesser påvirker det psykiske arbejdsmiljø og trivslen på arbejdspladen.

Center for Offentlig Kompetenceudvikling, COK, har med en ny undersøgelse om kommunale ledernes udfordringer og prioriteringer, blandt andet vist, at kommunale ledere ligger vandret for at føre nytænkning fra lands- og kommunalpolitikere, ud i livet. Men samtidig har de svært ved at tage hånd om medarbejdernes trivsel. Ud af ni forskellige ledelsesopgaver peger lederne på personaleledelse som den vigtigste. Ledelse i forandringsprocesser følger tæt efter på andenpladsen.  Næsten to ud af tre kommunale ledere vurderer, at deres største udfordring ligger i at føre forandringer ud i livet, mens nye krav og tiltag løbende kommer til. 40 procent af de kommunale ledere oplever, at det er vanskeligt at få medarbejderne til at se det positive i forandringer, og flere end hver tredje erkender, at de er udfordret af at skulle opretholde medarbejdernes trivsel under forandringer (Kilde: Ugebrevet A4)

- Undersøgelsen viser, at lederne prioriterer personaleledelse og forandringsledelse højt. Det er positivt og et tegn på, at de værner om medarbejdernes trivsel i den evige forandringsproces, vi alle agerer i, siger Tina Nør Langager, formand, Eft.

- Jeg ser det også som et tegn på, at de har fokus på kerneopgaven i nye rammer, som er væsentlig for at de lykkes som ledere, for det er det, som de måles på. Når det er sagt, så skal medarbejderne også igennem og lykkes. Og medarbejdere og ledere har en fælles opgave og afsæt med konstant at lykkes i forhold til borgernes behov og forventninger, samt de politiske krav, der stilles Det er det fælles afsæt og derfor skal drift og udvikling ses som to sider af samme sag, der konstant kører parallelt, siger Tina Nør Langager.

Medarbejderinddragelse

- Når Eft i løbet af de næste 14 dage sætter fokus på forandring, sker det altså ud fra en bevidsthed om, at ledelserne har en udfordrende opgave i forhold til en proces, som medarbejderne har svært ved at være i. Hensigten med møderækken er derfor at sætte fokus på metoder til at håndtere forandringsprocesser, og vi har valgt at sætte fokus på medarbejderinddragelse i forandringsprocesser, siger Tina Nør Langager.

Temaet på møderne, som Eft afholder sammen med Danske Fysioterapeuter, på fem regionale møder for Amir og ledere i arbejdsmiljøgrupper, samt TR, handler om inddragende forandringsprocesser, med fokus på, hvad det inddragende aspekt betyder for:

  • Den enkelte, for forandringsprocessen og for resultatet, når der arbejdes aktivt med medarbejderinddragelse
  • Hvilke metoder arbejdspladsen kan anvende i arbejdet med at inddrage medarbejderne i forandringsprocessen

Tina Nør Langager ser frem til at følge tilbagemeldingerne fra møderne.

- Det er meget forskning som viser, hvad forandringer gør ved ledelse og medarbejdere og mange bud på, hvordan man kan arbejde med at skabe gode processer. Eft har som mål at være med til at støtte både ledere, tillidsfolk og medarbejdere til at kunne bidrage bedst muligt i forandringsprocesser, siger hun.

Læs mere på Ergoterapeuten

I de kommende to uger sætter Ergoterapeuten fokus på forandringer i en række artikler. Læs for eksempel interview med Bo Vestergaard, om Fair proces. Christian Ørsted om ansvar og forandring og Jody Gittel om forandringer og relationer.

  • Læs artiklen "Det handler ikke om at få det præcis, som man vil have det" på Ergoterapeuten her
  • Du finder COK's undersøgelse om kommunale ledere her
  • Læs mere om Eft og arbejdsliv her